U knjižnici ispričana impresivna priča o Krabatu

24. siječnja 2020.
Komentari isključeni
503 Pregleda

U Gradskoj knjižnici Samobor jučer je ispričana zanimljiva i impresivna priča o Janku Šajatoviću Krabatu.

Priča o Krabatu potaknuta je objavljivanjem knjižice fra Šimuna Šite Ćorića ” Naš čovjek Krabat”.
Iza imena Johann von Schadowitz krije se Krabat, odnosno Hrvat Janko Šajatović, žumberački plemić i uskok, dok je u hrvatskoj historiografiji gotovo nepoznat lik i djelo tog žumberačkog plemića.

U predstavljanju knjige i u priči o Krabatu sudjelovali su Janko Jelenić, Milan Žegarac i Monika Šajatović Bračika koja je u svojem izlaganju otkrila detalje o Krabatovoj prošlosti. Tako se moglo saznati da Nijemci već dugi niz godina slave Krabata kao nacionalnog junaka, potom i to da je poslan na dvor u Dresdenu, gdje je služio trojici saskih knezova. Zbog njegova osebujna izgleda i načina života mnogi su smatrali da je čarobnjak pa kao takav ulazi u legendu i danas je zaštitni znak cijele njemačke pokrajine Lužice.

Na kraju zanimljive večeri vlč. Mile Vranešić rekao je nekoliko riječi, između ostalog, istaknuo je da svatko od nas mora pronaći u sebi snage da bude ponosan na ono što ima, na svoje pretke i na svoju domovinu.

Pod ravnanjem dirigenta Igora Kosa članice KUD-a Marko Vukasović Samobor, otpjevale su četiri arhaične žumberačke pjesme i time dale još snažniji dojam cijele večeri.

D.R.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.