Strategija razvoja grada – primjedbe do 28. siječnja!

24. siječnja 2020.
Komentari isključeni
843 Pregleda

Danas je održano javno izlaganje Strateškog programa razvoja grada Samobora od 2020. pa do 2025. godine, koji je na javnom savjetovanju s građanima i dostupan je na gradskoj internetskoj stranici. O dokumentu su pred 30-ak zainteresiranih u POP UP kinu na Autobusnom kolodvoru govorili predstavnici tvrtke Urbanex iz Splita, koja ga je i izradila, Ivana Katurić i Mario Gregar. Iznijeli su što je sve sadržano u dokumentu, kakva je bila metodologija njegove izrade, zakonski okvir za to te kakva je struktura tog strateškog dokumenta.

Podloga za njegovu izradu bila je analiza postojećeg stanja u društvu, gospodarstvu i urbanom okruženju Samobora. Analizirajući društvo, izrađivači dokumenta su utvrdili da na području cijelog grada postoji neujednačen socioekonomski razvoj, nedostatak stanova, otežana dostupnost središtu grada stanovnicima gorskih naselja, nedostatak liječnika, javnog doma za starije i nemoćne, a postoji i potreba za novim vrtićkim i školskim kapacitetima te visokoškolskom ustanovom. Za oblast gospodarstva su naveli da postoji visoka razvijenost tog sektora, ali i nedostatak radne snage u obrtničkim zanimanjima iako je trend otvaranja novih obrta ponovno prisutan. Zamijetili su i manjak hotelskih soba za turiste te uočili potrebu bolje valorizacije turističkih resursa, njihova brendiranja i bolje vidljivosti na tržištu. Razmotrivši urbano okruženje naveli su dobar primjer prenamjene vojarne, nedostatnu vodoopskrbnu i odvodnu mrežu u gorskim dijelovima grada i neriješeno pitanje odlaganja otpada. Naravno, postoji i potreba za obnovom i modernizacijom prometnica i povećanjem sigurnosti pješaka i biciklista na njima.

Temeljem te analize izrađivači su, nakon 3 participativne radionice s predstavnicima gradskih službi, institucija, ustanova, udruga i drugih koji su u to bili uključeni, utvrdili 5 ciljeva razvoja grada, institucionalni okvir provedbe dokumenta i financijski okvir za to. Ciljevi se odnose na modernizaciju gospodarskih grana, daljnji razvoj visokokvalitetnih javnih i i društvenih usluga, modernizaciju prometnica i javnog gradskog prijevoza, zaštitu i valorizaciju prirodne i kulturne baštine te osnaženje kapaciteta i znanja djelatnika javne uprave.

Financijski gledano najviše se, s 58,8 posto računa na pomoć Europske unije, s 27,2 posto oslanja se na lokalni proračun, a u manjem postotku na županijski i državni proračun te ostale izvore sredstava. Grad trenutno ima 52 prijavljena projekta koji se uglavnom odnose na modernizaciju komunalne infrastrukture. Najveći od njih je projekt razvoja sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda.

-Imali smo sustavnu i dobru pomoć svih sudionika u izradi ovog strateškog dokumenta – rekla je Ivana Katurić – dodavši da trenutno najveći problem stvaraju nedoumice u raspodjeli potencijalnih sredstava koja još nije definirana ni na europskoj, pa tako ni na nacionalnoj razini, a temelj je i za izradu operativnog programa provedbe strategije. Mario Gregar je nadodao da je dobro to što se izrada ove strategije podudara s izmjenom zakonske regulative tako da se Samobor u odnosu na to može smatrati i pionirom u ovom poslu jer je na vrijeme uočio potrebu za donošenje dokumenta.

Otvorena je i rasprava i dokumentu u koju se uključila nekolicina okupljenih. Najviše primjedbi iznio je Miroslav Ivanščak koji je tražio imena i prezimena onih koji su u tome sudjelovali, referirao se na prethodne slične strateške dokumente koji su se donosili i rekao da su se izrađivači trebali osloniti i na eminentne stručnjake u našem gradu, a ne samo na gradske dužnosnike, zaposlenike gradske uprave kao i drugih tijela oslonjenih na Grad jer bi tako dobili kvalitetnije inpute za analizu stvarnog stanja na području grada. -Ovako ispada da su nam u najvećoj mjeri potrebne rekonstrukcije kao da se posljednjih 10 ili 20 godina u gradu nije ništa radilo i ulagalo.

Nakon kraće Ivanščakove polemike s moderatorom ovog javnog izlaganja, predsjednikom Gradskog vijeća Miranom Šoićem, koji mu je najavio pisane odgovore na primjedbe, za riječ su se još javili Josip Kos, Viktor Jozić i Dragutin Lokmer. Kos je govorio o potrebama umirovljeničke zajednice, koja u Samoboru čini 25 posto biračkog tijela, Jozić o potrebama osoba s invaliditetom i već otprije predviđenom Polivalentnom centru za njih, a Lokmer o nedostacima javnog međugradskog prijevoza. Izrađivači dokumenta su rekli da nije potrebno da svaki projekt svojim točnim nazivom bude naveden u Strategiji, a da bi mogao biti prijavljen na EU fondove, ali mora biti usklađen s ciljevima strateškog dokumenta.

Javno savjetovanje s građanima preko interneta traje do utorka, 28. siječnja do kada se svi zainteresirani mogu uključiti svojim prijedlozima, mišljenjima i primjedbama te tako doprinijeti budućem razvoju grada. Strateški program razvoja grada Samobora dostupan je na gradskoj internetskoj stranici na kojoj najprije treba kliknuti “Za Samoborce”, pa u desnom gornjem kutu “Transparentnost”, pa “Savjetovanja u tijeku” i potom otvoriti dokument, a tu je i Obrazac na kojemu se mogu iznijeti primjedbe i prijedlozi.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.