Vincekovo na Ponikvi

22. siječnja 2020.
Komentari isključeni
685 Pregleda

Danas se proslavlja vinogradarski blagdan Vincekovo. Sveti Vinko bio je đakon i najpoznatiji španjolski mučenik iz vremena cara Dioklecijana. Mučen je najsurovijim i najokrutnijim mukama koje može samo zloba izmisliti. Razapinjali su ga kukama, pekli, bičevali, ali ga nisu uspjeli navesti na odreknuće od vjere. Na kraju je bačen u ćeliju u kojoj je po podu bilo razbacano polomljeno staklo, a on je stao pjevati u slavu Bogu. Nakon što je Gospodinu predao svoju dušu, njegovo mrtvo tijelo bačeno je u more, ali je ono isplivalo na obalu, pa su ga kršćani tako imali prilike uzeti. Pokopala ga je jedna pobožna udovica.

Vinko je, inače, ime latinskog porijekla i znači pobjedonosan. Đakon Vinko bio je vrstan propovjednik, upravljao je materijalnim dobrima biskupije u Zaragozi i brinuo se za siromahe. Zbog svih tih obilježja njegova života danas ga se štuje kao zaštitnika vinogradara, vinara, staklara i mornara.

Štovanje svetog Vinka rašireno je i u našem kraju, a posebno svečano bilo je poslijepodne u vinogradu samoborskog vinogradara Marijana Sokolovića na Ponikvi iznad Bregane gdje su se okupili članovi Samoborske vinogradarsko-vinarske udruge. Prema starim običajima domaćin je zarezao prvu grančicu, a potom su starim vinom zalivene i kobasice obješene na trsove, kako bi urod ove godine bio što bolji.

Nakon toga uslijedilo je i duhovno slavlje u obližnjoj novoizgrađenoj kapelici svetog Vinka koju je, uz rudarskog župnika Darka Banfića, blagoslovio domaći, luški župnik Josip Čulig. Ovo slavlje okupilo je oko 150 ljudi, a u njemu je sudjelovao i Tamburaški sastav Od sumraka do zore iz Bregane.

Fešta za Vincekovo potom je, zbog hladnog vremena, prebačena u obližnje kleti i hisove.

(Snimio: Damir Žganjer)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.