Strukovna pirotehnička udruga protiv potpune zabrane petardi!

22. siječnja 2020.
Komentari isključeni
377 Pregleda

Strukovna pirotehnička udruga na današnjoj je konferenciji za medije, održanoj u zagrebačkoj Tvornici kulture, zaključila da Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima, te prozivodnji i prometu oružja kojeg je MUP uputio u javnu raspravu početkom ove godine, neće postići željeni efekt potpunog prestanka korištenja eksplozivnih proizvoda, nego će pogodovati ponovnom stvaranju crnog tržišta, koje je danas, zahvaljujući Zakonu iz 1993. godine, gotovo potpuno iskorijenjeno.

Predsjednik Udruge Branko Šimara, nekadašnji načelnik Odjela zaštite od požara i eksplozivnih sredstava u MUP-u, stručnjak za zaštitu od požara i jedan od autora prvog Zakona o eksplozivnim tvarima, mišljenja je da potpuna zabrana prodaje, posjedovanja i uporabe petardi i redenika kategorije F2 i F3 neće rezultirati poštivanjem zakona i prestankom korištenja navedenih pirotehničkih sredstava, nego će opet oživjeti crno tržište, i potencijalno se povećati broj ozljeda.

Članovi Udruge podsjetili su i na činjenicu da su od samih početaka hrvatske neovisnosti, sudjelovali u stvaranju zakonskih okvira kojima je sigurnost i pravilno korištenje bilo imperativ, te da je jedan od prvih zakona preuzet od Nijemaca početkom 90-ih godina, budući da je zakon u bivšoj državi potpuno zabranjivao korištenje pirotehnike.

Naglasili su također da će crno tržište značajno povećati cijene i pogodovati rastu nesigurnosti jer će se prodavati proizvodi koji nisu atestirani.

To su potkrijepili primjerom Slovenije, gdje potpuna zabrana nije urodila plodom jer u su u Schengenskom prostoru, pa nema graničnih provjera sa Zapadnom Europom.

Potpredsjednik Udruge i vlasnik Mirnovec pirotehnike Franjo Koletić izrazio je i bojazan da će zabrana dovesti do urušavanja pirotehničkih tvrtki koje ne sudjeluju samo u stvaranju zakona i edukaciji o pirotehnici, nego su i značajni izvoznici u zemlje regije. Prođe li novi restriktivni Zakon uslijedit će, smatra Koletić, val otkaza zaposlenika i zatvaranje brojnih prodajnih mjesta.

Vodstvo Udruge izrazilo je i žaljenje što kao struka nisu ranije uključeni u dijalog oko stvaranja novog Zakona, te uvjerenje da je Ministarstvo unutarnjih poslova u ovom slučaju zapravo podleglo pritiscima raznih udruga za zaštitu životinja i drugih interesnih skupina.

Dođe li u skoro vrijeme do konstruktivnog dijaloga s MUP-om i raznim udrugama, čemu se pirotehničari iskreno nadaju, spremni su kroz argumentiranu i stručnu raspravu pristati i na neka kompromisna rješenja poput smanjenja dozvoljenog razdoblja za kupovinu pirtotehnike s 15 na 10 dana , te razdoblja dozvoljenog korištenja sa 6 na 3 dana u godini.

Na današnjoj konferenciji za medije, uz Branka Šimaru i Franju Koletića, sudjelovali su još i drugi potpredsjednik Strukovne udruge pirotehničara Boris Čabrilo, tajnik Udruge Tihomir Sokolić, te član vodstva Udruge Zvonimir Krivec.

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.