“Profectusovci” otvorili sezonu u Slovenskoj Bistrici i Zagrebu

20. siječnja 2020.
Komentari isključeni
654 Pregleda

Judo klub Profectus Samobor ove će godine imati predstavnike na europskim i svjetskim kupovima u uzrastima kadeta, juniora i seniora, pa će za “profectusovce” biti novih velikih natjecateljskih uzbuđenja. Dio ih je već odrađen proteklog vikenda.

Kadeti su svoj prvi ovogodišnji međunarodni turnir imali u Slovenskoj Bistrici, ujedno i pripremni za predstojeće državno kadetsko prvenstvo, sljedeći tjedan u Zagrebu. Na ovom slovenskom natjecanju u subotu su nastupila 154 natjecatelja iz 5 zemalja u seniorskom i kadetskom uzrastu, a Profectus je predstavljalo 5 natjecatelja.

U uzrastu kadetkinja do 52 kilograma nastupile su Tena Pšeničnjak i Dora Hrkec. Tena je iz tri borbe izišla kao pobjednica i osvojila zlatnu medalju, a Dora je s dvije pobjede i porazom završila na trećem mjestu.

U kadetima, Antonio Hrkec je u kategoriji do 50 kilograma s dvije pobjede i porazom osvojio srebro, a Lovro Vitko je u konkurenciji 9 natjecatelja u kategoriji preko 90 kilograma, također s dvije pobjede i porazom, došao do brončane medalje.

Istog dana u Sportskoj dvorani Sutinska vrela u Podsusedu održan je tradicionalni Zagreb Open u organizaciji Judo kluba Panda. Natjecanje je okupilo 549 natjecatelja iz 63 kluba iz 12 europskih zemalja, a iz Profectusa su nastupili juniori i dječaci i djevojčice do 14 godina.

U uzrastu djevojčica do 14 godina, u kategoriji do 52 kilograma, Lena Petrinić je osvojila srebrnu medalju, a u kategoriji do 57 kilograma Nika Slaček je došla do bronce.

Među dječacima do 14 godina, u kategoriji do 42 kilograma, posebno se iskazao Petar Slamar. On je u konkurenciji 20 natjecatelja s tri pobjede stigao do polufinala u kojem je izgubio od kasnijeg pobjednika, Bugara Todorova, a u borbi za broncu pobijedio je suparnika iz Vinkovaca.

Za Jakova Župančića u kategoriji do 46 kilograma Zagreb Open je u cijelosti bio međunarodni turnir. Jakov je do finala stigao pobjedama protiv predstavnika iz Bosne i Hercegovine te dvojice Mađara. Nažalost, u finalu, protiv još jednog protivnika iz Bosne i Hercegovine, nije uspio doći do pobjede, pa je osvojio srebrnu medalju.

Juniori su nastupali u zajedničkom ždrijebu sa seniorima pa je njihovo natjecanje u klupu prihvaćeno kao jači treninga, a svi su pokazali dobru formu.

Dominik Jurković je u višoj kategoriji od njegove standardne, s tri pobjede stigao u finale u kojem je izgubio od natjecatelja iz Kaštela. Još jedan Kaštelan bio je nepremostiva prepreka u kategoriji preko 100 kilograma. U njoj je nastupio Marcel Škalec i zabilježio tri pobjede i poraz što je bilo dovoljno za srebrnu medalju.

U ženskoj konkurenciji Lorena Štengl se vratila natjecanjima nakon oporavka od ozljede i odmah nastavila sa starim navikama. U kategoriji do 70 kilograma stigla je do zlatne medalje pobijedivši i prošlogodišnju seniorsku prvakinju Hrvatske i najavila uspješan povratak i na natjecanja svjetskog juniorskog kupa.

Helena Vuković je u kategoriji imala samo jednu protivnicu s kojom je odradila dvije borbe u kojima je pokazala svoju uobičajenu agresivnost ne dopustivši protivnici niti malo izgleda za pobjedu.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.