Najnovije
Kriv je i skuren po 194. put! (25. veljače 2020. 23:13)
Sustav Civilne zaštite dobiva na značaju (25. veljače 2020. 12:11)
Adrianov doprinos bronci (25. veljače 2020. 10:14)
Isključenja struje 26. i 27. veljače (25. veljače 2020. 10:03)
Novo radno vrijeme blagajne Komunalca (25. veljače 2020. 10:02)
Od dječjeg fašnika preko SURLE do Bunkera (24. veljače 2020. 14:29)
Finale 194. Samoborskog fašnika! (24. veljače 2020. 14:13)
Nove medalje za mlade šahiste (24. veljače 2020. 11:45)
Iz Labina sa 6 medalja (24. veljače 2020. 11:22)

Svečano otvoren 29. Grand prix Croatia

18. siječnja 2020.
Komentari isključeni
506 Pregleda

U Sportskoj dvorani Samobor svečano je večeras otvoren “29. međunarodni turnir Grand Prix Croatia” i to uoči početka finalnih borbi u najatraktivnijoj Senior Open kategoriji. Ovaj turnir najprestižnije je i najveće sportsko natjecanje u Samoboru kao i u ovom dijelu Europe te je najznačajnija sportska manifestacija Hrvatskog karate saveza, koja je ove godine okupila u svim kategorijama više od 2 tisuće natjecateljica i natjecatelja iz 22 države, Azerbajdžana, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Danske, Izraela, Italije, Kosova, Mađarske, Moldavije, Njemačke, Norveške, Rusije, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Turske , Ukrajine i naravno Hrvatske.

Svečanom otvorenju nazočili su brojni uglednici iz karate svijeta, a sve su pozdravili predsjednik Hrvatskog karate saveza Davor Cipek i zamjenik samoborskog gradonačelnika Željko Stanec te predsjednik Zajednice sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije Vladimir Bregović kojemu je pripala čast da otvori turnir.

“Hrvatski karate savez ove godine slavi 50 godina postojanja i ova godina nije mogla početi bolje nego sa ovim značajnim turnirom – rekao je Davor Cipek te zahvalio svima koji su pomogli ovu manifestaciju.
Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec pozdravio je sve u ime Grada Samobora te zahvalio organizatorima turnira na sjajnoj organizaciji te gostima koji su svojim dolaskom uveličali najveći sportski događaj u Samoboru i šire. “Sportaši čine napredak našeg društva i dalje ćemo podržavati njihove aktivnosti i ovaj turnir koji je ponos grada Samobora” – rekao je Stanec.

“Karate je jedan od najtrofejnijih sportova u Zagrebačkoj županiji” – rekao je Vladimir Bregović te izrazio nadu kako će to biti dokazano i u Tokiju na Olimpijskim igrama. Sportašima je zaželio sve najbolje na natjecanju u Samoboru, a Hrvatskom karate savezu da ima što više sportaša koji će se kvalificirati na Olimpijske igre.

Među uzvanicima su bili i veleposlanica Japana u Hrvatskoj Nj.E. Misako Kaji, predstavnik Hrvatskog olimpijskog odbora, Neven Šavora, predstavnik Hrvatskog akademskog sportskog saveza, Zrinko Čustonja, direktor Hrvatske karate reprezentacije Ante Čutura,član izvršnog odbora Svjetske karate federacije Davide Benetello, član izvršnog odbora Europske karate unije i predsjednik Karate saveza Srbije Slavoljub Piper, predsjednik Europske ParaVolley federacije, Branko Mihorko, član izvršnog odbora Svjetske sveučilišne sportske federacije, Marko Žunić, sportski direktor Svjetske sveučilišne sportske asocojacije, Besim Aliti, predsjednik Karate saveza Kosova Ismet Krasniqi, dekan Kineziloškog fakulteta u zagrebu Tomislav Krističević, dekan Kineziološkog fakulteta Prištine Musa Selimi te ravnatelj Sportskih objekata Samboor Vladimir Čerkez.

Ovaj će turnir posebno pamtiti ne samo natjecatelji i laureati u svojim kategorijama već i sjajni samoborski karatist, Dario Svetić koji se oprostio od profesionalnog bavljenja karateom i to odigravši meč s aktualnim prvakom svijeta Ivanom Kvesićem.

Karate klub Samobor Dariu Svetiću je povodom prestanka aktivne natjecateljske karijere dodijelio Plaketu za ostvarenje dugogodišnjih vrhunskih rezultata te uspješnog doprinosa u razvoju kluba, samoborskog i hrvatskog karate sporta.

Emotivan trenutak večeri bio je i kad je predsjednik Hrvatskog karate Saveza Davor Cipek obznanio da se od operativnog dijela ovog natjecanja oprašta Darko Šimunec. “On je prije 29 godina svojom vizijom i bezgraničnom energijom, stručnim zmajem i stečenim iskustvom svih tih godina stvarao taj turnir i na mlađe generacije u organizacijskom smislu prenio to znanje i iskustvo da bi ovaj turnir danas bio jedna od najznačajniji turnira Hrvatskog karate saveza.” – rekao je Davor Cipek.

Utemeljitelja ovog velebnog turinira Darka Šimunca velikim pljeskom nagradili su svi nazočni, a članovi Karate kluba Samobor na svemu su mu zahvalili prigodnim poklonom. Iako neće sudjelovati u operativnom dijelu natjecanja, Darko Šimunec i dalje će kao savjetnik pomagati turnir Grand prix Croatia.

Nakon svečanog otvorenja natjecanja koje je vodio Mislav Maroević uslijedile su borbe u najatraktivnijoj Senior Open kategoriji u kojoj se natječe i hrvatski reprezentativac Ivan Kvesić, aktualni prvaka svijeta, i lanjski pobjednik Grand Prixa.

I sutra će se tijekom cijelog dana odvijati natjecanje i to za mlađe uzrasne kategorije. U katama i borbama nastupit će kadeti, juniori i mlađi seniori, a sportaši sa zdravstvenim poteškoćama, po osmi će se put natjecati u katama. Njihovo natjecanje počinje sutra u 12 sati i 30 minuta. Kadetima, juniorima i mlađim seniorima ovaj turnir je posljednja provjera pred prvenstvo Europe koje se održava u Budimpešti od 6. do 9. veljače.

Karate Grand Prix Croatia odvija se pod pokroviteljstvom Zajednice sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije te Turističke zajednice grada Samobora. Tehnički organizator je Karate klub Samobor dok su suorganizatori Grad Samobor i Hrvatski karate savez. Sponzori i partneri ovog međunarodnog natjecanja su Funda, Anindol, Pride, Sportski objekti Samobor, Cambium Networks, Marmi Media, Vivatip, Središnji državni ured za šport i Hrvatska turistička zajednica.

Foto: Šime Modrić

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.