Kako biti fiskalno odgovoran

17. siječnja 2020.
Komentari isključeni
359 Pregleda

Za ravnatelje, tajnike i voditelje računovodstva u osnovnim i srednjim školama, Zagrebačka županija organizirala je jučer u dvorani srednjih škola u Samoboru radionicu “Zakon o fiskalnoj odgovornosti”. Govorilo se o Uredbi o sastavljanju i predaji izjave o fiskalnoj odgovornosti i izvještaja o primjeni fiskalnih pravila za proračunske korisnike, s posebnim osvrtom na sustav fiskalne odgovornosti školskih ustanova. Radionica je organizirana za predstavnike svih osnovnih i srednjih škola kojima su osnivači Zagrebačka županija i gradovi Velika Gorica, Zaprešić, Samobor i Vrbovec.

Uredbu o sastavljanju i predaji izjave o fiskalnoj odgovornosti Vlada je donijela lani u listopadu. -Zagrebačka županija, kroz Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu financijski se brine o 44 proračunska korisnika u školstvu. Isto tako brine se i da ovi korisnici posluju i svoje financije vode u skladu sa zakonom. Lani se promijenio Zakon o fiskalnoj odgovornosti, na snagu je stupila i nova Uredba o fiskalnoj odgovornosti, pa smo odlučili organizirati ovu edukaciju kako bi proračunskim korisnicima olakšali ispunjavanje novoga upitnika i donošenje izjave o fiskalnoj odgovornosti – objasnila je Ivančica Prugovečki iz Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Zagrebačke županije.

Izjavom o fiskalnoj odgovornosti ravnatelji školskih ustanova potvrđuju zakonito, namjensko i svrhovito korištenje sredstava te učinkovito funkcioniranje sustava financijskog upravljanja. Izjava se daje temeljem popunjenog upitnika o fiskalnoj odgovornosti, raspoloživih informacija o radu ustanove, rezultatima unutarnje i vanjske revizije te vlastite procjene.

(Izvor: Zagrebačka županija)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.