3D printeri dostupni svima od 10 do 100 godina

15. siječnja 2020.
Komentari isključeni
360 Pregleda

U sklopu “Građanskog utorka” jučer je u Pop Up kinu u Samoboru predavanje o novim tehnologijama dostupnim svima održala diplomirana inženjerka strojarstva Kristina Škaler, nastavnica u Strojarskoj tehničkoj školi Fausta Vrančića, metodičarka za nastavnike pripravnike i voditeljica kreativnih radionica novih tehnologija. Predstavila je tehnologije 3D ispisa pa su okupljeni mogli vidjeti rad 3D pisača i saznati sve o brojnim mogućnostima njegove primjene u svakodnevnom životu.

“Stolni 3D pisači u posljednjih 5 godina dostupni su svima, u dobi od 10 do 100 godina, zbog povoljne cijene, a korištenje je vrlo jednostavno” – kaže Kristina Škaler koja je i jedna od autora Priručnika za osnove 3D ispisa u kojem su na jednostavan i pristupačan način zainteresiranim osnovcima i srednjoškolcima pojašnjene nove tehnologije i dane smjernice za korištenje.

Kristina Škaler je sa svojim učenicima volonterima do sada obišla brojne škole u Hrvatskoj i šire, a kako bi učenicima približila korištenje 3D printera.

“3D printeri izmijenili su svijet u kojem živimo, a mogućnosti koje nude su brojne jer se koriste u industriji, medicini, prehrambenoj industriji i brojnim drugim područjima.
Od ideje do gotovog proizvoda dolazi se za par minuta, a printati se može gotovo sve što zamislimo. Granica je samo ljudska mašta” – kaže Kristina Škaler.

“U zadnjih 5 godina izrada 3D printera je pojeftinila i puno su dostupniji, a uz pomoć stolnih 3D pisača djeca kao i odrasli mogu, bez da znaju crtati, pripremiti ispis i isprintati nešto što žele, od zamjenskih dijelova, medicinska pomagala, preko kućanskih predmeta, igračaka, didaktičkih materijala do raznih elemenata za korištenje u nastavi, a prednost je to što se materijali mogu mijenjati jednostavno i lagano” – pojasnila je Kristina Škaler.

I u Hrvatskoj se sve više razvija tržište izrade 3D printera, ali i izrade materijala koje koriste kao i dizajniranje predmeta koje želimo printati. Tako da se s pojavom i korištenjem 3D printera razvijaju i nova zanimanja koja će biti sve traženija.

Kako dizajnirati predmet te ga potom isprintati svi zainteresirani mogu naučiti na besplatnim kreativnim radionicama koje Kristina Škaler provodi sa svojim učenicima volonterima. Na poziv besplatno dolaze u škole , kao i druge obrazovne institucije, jer cilj je djeci približiti nove tehnologije čije je korištenje jednostavno i korisno.

Više o 3D printerima govorimo u emisiji Kap znanja, u četvrtak, 16. siječnja, od 16 sati.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.