Poštujmo ono za što su se borili

11. siječnja 2020.
Komentari isključeni
2.020 Pregleda

Na današnjoj dostojanstvenoj svečanosti u Bregani, uz velik broj okupljenih koji su osjetili potrebu doći na otkrivanje spomenika poginulim samoborskim ratnicima iz Domovinskog rata s područja Bregane, Zdravku Babojeliću, Nenadu Bogunoviću i Predragu Radeku, osjetio se i ne tako često prisutan duh zajedništva na jednom mjestu koji je hrvatskim braniteljima bio vodilja u obrani domovine. Na mjestu ove svečanosti, uz nekadašnji restoran, osjećaj duha zajedništva istaknuli su i govornici, od gradonačelnika Samobora i saborskog zastupnika Kreše Beljaka do ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

Krešo Beljak je na početku otklonio prijepore oko otkrivanja ovog spomenika rekavši da ovo nije ni prvi, a neće biti niti zadnji spomenik hrvatskim braniteljima koji se podiže u Samoboru. -Drago mi je da ovaj veličanstveni spomenik stoji upravo tu u Bregani, na granici lijepe naše domovine, kako bi svi oni koji ulaze u Hrvatsku, i Hrvati, ali i stranci, vidjeli da smo mi, hrvatski građani ti koji smo krvlju izborili svoju slobodu nakon gotovo tisuću godina što je nismo imali – rekao je Krešo Beljak. Potom je još naglasio kako mu je drago što ovdje, na jednom mjestu, vidi pripadnike raznih političkih opcija, ljude koji se mimo ovakvih događaja ne samo razlikuju nego često i svađaju i to ne samo kad su u pitanju izbori nego bilo kakva politička tema. -Drago mi je što smo danas svi zajedno ovdje kao što smo bili rijetko kada u povijesti, ali i kao što smo bili zajedno kada je to bilo najpotrebnije, u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine – naglasio je Krešo Beljak i dodao: “Ne moramo biti svi isti, ne moramo razmišljati isto, ne moramo svi imati ni iste ciljeve i iste načine kako doći do blagostanja naše domovine, ali su Domovinski rat i poginuli branitelji ono što naš narod i sve hrvatske građane veže, kako ’91., tako i danas, a nadam se i u budućnosti.”

Potom je govorio prvi ratni zapovjednik Samoborske brigade, pukovnik Adolf Paar, istaknuvši da su se sva trojica ratnih junaka od prvog dana ratnog sukoba, kao dragovoljci uključili u obranu domovine shvativši da se obitelj i država brani diljem zemlje što potvrđuju i mjesta njihovih stradavanja. Nenad Bogunović i Zdravko Babojelić u rat su otišli kao pripadnici Samoborske brigade. Nenad je poginuo 1991. godine u brdima kod Novske, a Zdravko 1995. godine u Dvoru na Uni. Predrag Radek je bio pripadnik 150. brigade zagrebačkog HV-a, a u Domovinskom ratu je stradao 1994. godine u Perušiću. -Za tu žrtvu smo im vječno zahvalni – rekao je Adolf Paar i objasnio kako je došlo do inicijative za podizanje spomenika te tko je svemu tome dao svoj doprinos. Mladima je poručio da na nove generacije prenose sjećanja na žrtvu stradalih hrvatskih branitelja.

Zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić govorio je kao Bregančanin koji je kao dijete s tim dečkima išao zajedno u školu, a potom s njima, kao ponosni pripadnik 151. Samoborske brigade, branio domovinu daleko od svoje kuće. Kratko, jasno i upečatljivo na kraju je sve zamolio da čuvaju ono za što su se oni borili i poštuju cijenu koju su za to platili.

Županova izaslanica Nadica Žužak zahvalila je svima koji su sudjelovali u gradnji ovog spomenika jer je to put i pokazatelj drugima kako treba vrednovati i čuvati ono za što su se borili hrvatski branitelji. Istaknula je da Zagrebačka županija izvrsno surađuje s hrvatskim braniteljima i da je nebrojeno puta dosad podupirala ovakve i druge inicijative braniteljske populacije.

Ministar Tomo Medved zahvalio je svima koji su u Domovinskom ratu sudjelovali u obrani domovine, i poginulim i preživjelim braniteljima, poglavito obiteljima koji su izgubili svoje najmilije, u prvom redu majkama i suprugama, a na osobit način djeci koja nisu zapamtila svoje očeve, kao što je to slučaj i s dvojicom branitelja kojima je u Bregani podigtnut spomenik. -Upravo bi to sve nas, preživjele hrvatske branitelje i cjelokupan hrvatski narod te posebno nas koji imamo odgovornost za vođenje politika i obnašanje dužnosti, trebalo poticati na stvaranje odnosa u društvu prema hrvatskim braniteljima na način da jasno i nedvosmisleno uspostavimo ozračje u kojemu su hrvatski branitelji prepoznati i cijenjeni kao temelj samostalne i suverene Republike Hrvatske – rekao je Tomo Medved i podsjetio da su oni, hrvatski branitelji, bili ti koji su u najtežem trenutku obrane i stvaranja države preuzeli teret žrtve za slobodu Hrvatske. Pozvao je zato sve da im budu pri ruci kao i članovima njihovih obitelji i hrvatskim vojnim invalidima, ali ne samo protokolarno, već prijateljski jer će se tako lakše moći prepoznati one najranjivije. -Zato ovaj spomenik treba biti putokaz svima pogubljenima, inspiracija i ohrabrenje onima koji su u iskušenju ostati u Hrvatskoj ili otići iz nje te podsjetnik na to kako je bilo teško obraniti domovinu, ali i uzor u tome kako se vrijedi žrtvovati i boriti za svoju domovinu – zaključio je Tomo Medved.

Spomenik Zdravku Babojeliću, Nenadu Bogunoviću i Predragu Radeku, u znak zahvale za ratnu pobjedu, mir i slobodu Samobora i Hrvatske, otkrili su članovi njihovih obitelji. Potom ga je, uz molitvu, blagoslovio župni upravitelj Župe Svetog Ivana Krstitelja u Lugu, velečasni Josip Čulig, a vijence uz spomenik, s asistencijom Samoborske narodne garde, položili su ministar Tomo Medved, gradonačelnik Krešo Beljak u pratnji svog zamjenika Željka Staneca i predsjednika Gradskog vijeća Mirana Šoića, izaslanica župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića Nadica Žužak i županov zamjenik Hrvoje Frankić te predstavnici Koordinacije udruga Samobora i Svete Nedelje proizašlih iz Domovinskog rata među kojima i oba ratna zapovjednika 151. Samoborske brigade, pukovnik Adolf Paar i brigadir Josip Mahović.

Između ostalih u Bregani su bili i general Zdravko Andabak, pukovnik Nikica Burić, predsjednik Udruge branitelja 151. Samoborske brigade Rudolf Jedvaj, predsjednik samoborsko-svetonedeljske HVIDRE Miljenko Komes, predsjednik Udruge 150. brigade Hrvatske vojske Damir Loborec, saborski zastupnik Davor Ivo Stier, županijska pročelnica Ksenija Čuljak, potpredsjednik samoborskog Gradskog vijeća Vinko Jaklenec, gradski vijećnici, pročelnici i drugi dužnosnici i ravnatelj Osnovne škole Milana Langa Igor Matijašić.

Potom su svijeće podno spomenika zapalili suborci Babojelića, Bogunovića i Radeka, predstavnici Mjesnog odbora Bregana, Osnovne škole Milana Langa, Krajevne skupnosti Jesenice na Dolenjskem, roditelji, članovi obitelji, rodbina i mnogi prijatelji poginulih, poznanici, susjedi i građani Bregane i okolice, ali i cijelog Samobora.

Pjesmu “Nikad zaboravljeni”, posvećenu hrvatskim braniteljima, pročitala je nadarena učenica škole Milana Langa Tara Ratešić, a prigodne skladbe izveli su Tamburaško društvo Ferdo Livadić pod ravnananjem Petre Vojvodić Mrvoš, Vokalni ansambl Samoborke i solistica Ančica Bošnjak Praunsperger, koja je domoljubnom pjesmom “Dajem ti srce” stavila pečat na ovu svečanost.

Svečanost otkrivanja spomenika Zdravku Babojeliću, Nenadu Bogunoviću i Predragu Radeku zajednički su priredili Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje, Grad Samobor, Mjesni odbor Bregana, Osnovna škola Milana Langa, Zagrebačka županija i Ministarstvo hrvatskih branitelja. Udruga branitelja 151. Samoborske brigade Hrvatske vojske bila je nositelj organizacije i protokola. Svi zajedno su se pobrinuli i za druženje nakon službenog dijela svečanosti.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.