Škola za život i razgovori o promjenama

8. siječnja 2020.
Komentari isključeni
890 Pregleda

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak danas je obišla jednu od najvećih škola u Hrvatskoj, Osnovnu školu Sveta Nedelja, u dijelu svoje turneje nazvane “Razgovori o promjenama”. Te promjene tiču se provedbe reforme školstva, pa ministrica nastoji od neposrednih provoditelja reformskih mjera doznati kako to izgleda u praksi, odnosno na terenu.

U Svetoj Nedelji se najprije u jednom od razreda sastala s ravnateljicom škole Anicom Magdalenić i učiteljima, mentorima “Škole za život”, s kojima je razgovarala o tome koje su promjene promjenom reforme primijetili i kako su one utjecale na učenike, učitelje, ali i roditelje. Nakon toga je obišla školu i kratko sudjelovala na nastavnom satu iz biologije gdje se koristi nova oprema koju je škola nabavila sredstvima Ministarstva.

-U otvorenom i konkretnom razgovoru s mentorima “Škole za život” doznala sam kako se provodi reforma u razredu i što treba unaprijediti – rekla je nakon obilaska ministrica Divjak i dodala da ju je posebno razveselilo to što su učitelji pokazali da su iznimno motivirani za provdebu reforme te da većina onoga što je priprmeljeno u učionici dobro funkcionira. “Fokus sadržaja sada se stavlja na ishode, na više razgovora i na veću aktivnost učenika, a dojma sam da su učitelji u Svetoj Nedelji to dobro prihvatili i da se na tome puno radi. No, otvorili smo još neke teme pri čemu se vidjelo da će biti potrebne i dodatne edukacije, u prvom redu što se tiče vrednovanja i ocjenjivanja, ali to se ne odnosi samo na osnovne, već i na srednje škole i sveučilišta. Dakle, kroz ovu reformu trebat će utvrditi kako ocjenjivati ono što je važno i relevantno za buduće znanje učenika i studenata, za njihov profesionalni i osobni život, odnosno ono što učenike motivira i potiče na daljnje učenje” – zaključila je Blaženka Divjak.

Još je nadodala da je zadovoljna i time kako je utrošeno 100 milijuna kuna koje je Ministarstvo lani poslalo svim školama u Hrvatskoj za opremu potrebu za provedbu “Škole za život”, odnosno osuvremenjavanje učionica i kabineta za prirodoslovno te društveno-humanističko područje. Ministrica je dodatno istaknula da je već ulaz u Osnovnu školu Sveta Nedelja ogledalo rada ravnateljice te posebno pohvalila brigu i ulaganja u školu njezinog osnivača, Zagrebačke županije, ali i Grada Svete Nedelje.

-Naša je škola u prvoj tranši dobila 103.500 kuna i to smo utrošili za nabavu opreme za prirodnu skupinu predmeta, biologiju, kemiju i fiziku i nešto za nastavu tjelesne i zdravstvene kulture te razrednu nastavu – istaknula je Anica Magdalenić i dodala da će druga tranša u visini od 40-ak tisuća kuna biti utrošena tijekom veljače za društveno-humanističko područje. Što se tableta tiče, oni su u školu pristigli upravo s dolaskom resorne ministrice.

“Naši su učitelji pripremili prava pitanja za ovaj razgovor s ministricom i dobili su prave odgovore na njih, a ujedno su i osokoljeni su time da imaju punu slobodu u kreiranju svog nastavnog sata” – rekla je još ravnateljica Magdalenić. Ujedno je podsjetila da je to do 2017. godine bila daleko najveća škola u Hrvatskoj s 1530 učenika u 63 razredna odjela, a sada školu polazi 1010 učenika u 44 razreda.

U pratnji ministrice bili su njezin glavni savjetnik Marko Košiček, zamjenica župana Zagrebačke županije, koja je osnivač škole, Nadica Žužak te gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec sa svojim zamjenicima, Davorom Nađijem i Marijom Hršak.

Nadica Žužak je naglasila da je svetonedeljska osnovna škola energetski potpuno obnovljena i to ne samo matični objekt u Svetoj Nedelji, već i Područna škola u Kerestincu, a u tijeku je energetska obnova Područne škole u Rakovom Potoku. -Ovo je dobar primjer suradnje područne i lokalne samouprave koje su dogovorom osigurale zajedničko učešće u energetskoj obnovi pa se i više moglo učiniti – rekla je Žužak.

Dario Zurovec je istaknuo da su i njegovi zamjenici i on osobno, a i puno gradskih vijećnika pohađali ovu školu te podsjetio da su za energetsku obnovu u prvom redu iskorištena sredstva Europske unije. -No, tu je još puno posla koji treba obaviti, a jedan od njih je i izgradnja nove osnovne škole u Strmcu – naglasio je Zurovec i zaključio da je konačni cilj reforme o kojoj je ovdje bilo riječi da djeca što više svog slobodnog vremena provedu u školi na raznim aktivnostima, a što manje na ulici.

Uz svetonedeljsku osnovnu školu, Blaženka Divjak danas je obišla i srednju školu u Svetom Ivanu Zelini.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.