Sveta tri kralja ili Bogojavljenje

6. siječnja 2020.
Komentari isključeni
716 Pregleda

Blagdan je Sveta tri kralja ili Bogojavljenje. To je jedan od najstarijih katoličkih blagdana i njime u obiteljima u pravilu završavaju božićni blagdani, dok je njihov liturgijski završetak u nedjelju po Bogojavljenju, odnosno na svetkovinu Kristova krštenja, a nekad se to božićno vrijeme protezalo sve do 2. veljače i blagdana Svijećnice ili Prikazanja Gospodinova, odnosno događaja iz Isusova djetinjstva, kada su, prema Mojsijevu Zakonu, Josip i Marija donijeli Isusa u Hram u Jeruzalemu, da ga, kao prvorođenca, obredno prikažu Bogu. Svete mise danas se služe kao nedjeljom.

Svetkovinom triju kraljeva katolici slave objavu Boga čovječanstvu u ljudskom liku, u osobi Isusa Krista tijekom poklona triju mudraca, Gašpara, Melkiora i Baltazara. Kad su pronašli Isusa darovali su mu tri simbolična dara: tamjan kao Bogu, zlato kao kralju na nebu i smirnu kao čovjeku. Nakon smrti triju kraljeva, a nakon što ih je pronašla sveta Jelena Križarica, njihove su relikvije odnesene u Carigrad, a kasnije su prenesene u Milano i na kraju u Köln, u najljepšu njemačku katedralu, gdje su i danas.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.