Skijaški spektakl uz novu samoborsku potporu

5. siječnja 2020.
Komentari isključeni
540 Pregleda

Uz izborni dan, koji je za nama, danas je u Hrvatskoj bio i skijaški dan, drugi dan velebnog međunarodnog slalomskog natjecanja u okviru Svjetskog skijaškog kupa pod nazivom Snow Queen Trophy. I dok je jučer po prvi put na Sljemenu krunu Snježne kraljice ponijela Slovakinja Petra Vlhova, danas je to, također po prvi put, pošlo za skijom Francuzu Clementu Noelu, novom sljemenskom Snježnom kralju. Obje utrke, žensku i mušku, i ove je godine pratilo prekrasno zimsko vrijeme koje je uz sljemenski Crveni spust u oba dana privuklo između 10 i 15 tisuća gledatelja. U pripremi staze, kao i uvijek dosad, ogroman udio daju i mnogi Samoborci na čelu kojih je, ali i svih drugih koji u tome vrijedno sudjeluju, Reno Fleiss.

Slovakinja Petra Vlhova prvi je put pobijedila u slalomskoj utrci Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa Snow Queen Trophy. Nakon drugog mjesta na Sljemenu 2017. te ponovno 2019. godine, 24-godišnja Slovakinja na ovogodišnjem je izdanju utrke Snježne kraljice odvozila sjajne dvije vožnje i prekinula pobjednički niz Amerikanke Mikaele Shiffrin, koja je sljemensku utrku osvojila četiri puta. Naše dvije djevojke, Leona Popović i Ida Štimac, ostale su, nažalost, bez plasmana među prvih 30. Leona zamalo jer je završila kao 31., a samo 9 stotinki joj je nedostajalo da izbori drugu vožnju, dok je Ida ispala sa staze i nije stigla do cilja.

Sjajni Francuz Clement Noel osvojio je utrku Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa Snow Queen Trophy 2020. i time zaslužio titulu novog sljemenskog kralja. Odvozio je dvije sjajne vožnje te tako postao drugi francuski osvajač zagrebačke utrke, nakon legendarnog Jean-Baptistea Grangea koji je titulu kralja ponio 2009. Mladi Francuz Noel na Sljemenu je slavio s vremenom 1:57:14 koje je bilo bolje za samo sedam stotinki od drugoplasiranog Švicarca Ramona Zenhauserna 1:57:21, dok je treću poziciju zauzeo talijanski skijaš Alex Vinatzer 1:57:43.

Od 6 hrvatskih skijaša drugu je vožnju danas izborio samo Istok Rodeš i na kraju se plasirao na 25. mjesto. Leon Nikić bio je 39., a Filip Zubčić 40. Do cilja nisu doskijali Elias i Samuel Kolega te Matej Vidović.

(Foto: Sport-IT i Lucija Kirschenheuter)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.