Slavlje Božića

25. prosinca 2019.
Komentari isključeni
804 Pregleda

Sretan vam Božić! Božićno slavlje počelo je sinoć i noćas misama polnoćkama, a danas se u svim crkvama nastavilo svečanim euharistijskim slavljima prema redovitom nedjeljnom i blagdanskom rasporedu. Hrvatska riječ Božić zapravo je umanjenica riječi Bog, a potom je preuzeta kao naziv blagdana te označava da se na taj dan rodio mali Bog, Isus.

Nekad se na Božić često odlazilo na tri mise, za početak na polnoćku na badnjak na kojoj bi se dočekao Božić, zatim na ranojutarnju misu zornicu, tzv. malu misu, gdje se obično pričešćivalo, a na poldanicu ili velu misu odlazilo se po danu. Na mise su djevojke često odlazile u različitim svečanim haljinama. Žene su dan prije pripremile bogat božićni jelovnik, a ručak je bio svečan i bogat te je za stolom okupljao cijelu obitelj. Jelo se voće, povrće, meso, razne pečenke, kruh, hladetinu, peciva i brojna druga jela. Poslije ručka odlazilo se čestitati rodbini i prijateljima, a potom ostalim mještanima.

Danas Božić slave i mnogi nekršćani kao tradicijski obiteljski blagdan kada se daju i primaju prigodni darovi. Uz slavlje Božića razvili su se brojni običaji poput kićenja božićnog drvca na badnjak, odlaska na misu polnoćku, pjevanje božićnih pjesama i darivanje. U brojnim se zemljama božićni blagdani slave na drugačije načine. Baš kao što i Hrvatska ima svoje običaje i tradiciju, isto to imaju i ostale zemlje.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.