Učenicima i studentima dodijeljene gradske stipendije

20. prosinca 2019.
Komentari isključeni
968 Pregleda

Sa samoborskim učenicima i studentima koji su svojim trudom, zalaganjem i rezultatima u učenju te sudjelovanjem u izvannastavnim aktivnostima zavrijedili gradsku novčanu potporu u vidu stipendija, danas su svečano potpisani te im uručeni ugovori o stipendiranju u tekućoj školskoj i akademskoj godini. Svečanost je, uz prigodni program, upriličena u Centru za mlade Bunkeru. Dodijeljene su ukupno 74 stipendije, od čega 43 učenicima te 31 studentima. Kako je uvodno podsjetio voditelj svečanog uručivanja stipendija, Mislav Maroević, sad već davne 1999. godine bilo je dodiljeno tek 13 stipendija, a samo za dodjelu ovogodišnjih prijavilo se 197 kandidata, a taj broj iz godine u godinu raste.

Prema kriteriju izvrsnosti ove je godine učenicima dodijeljeno 10 stipendija, studentima 15, a mladim glazbenicima 3. Prema socio-ekonomskom kriteriju stipendiju je dobilo 30 učenika i 16 studenata. Učeničke stipendije iznose 600 kuna mjesečno, a studentske 1.000 i dodjeluju se za 10 mjeseci u školskoj i akademskoj godini, od rujna do lipnja.

Uz čestitke na dosadašnjim postignućima, ugovore o stipendiranju učenicima i studentima uručili su predsjednik Gradskog vijeća Samobora Miran Šoić i zamjenik gradonačelnika Željko Stanec. Miran Šoić je izrazio nadu da će im stipendije biti poticaj za nastavak uspješnog školovanja i da će jednog dana to na neki način vratiti Gradu uključujući se u njegov razvoj kroz nove tehnologije. Zato ih je pozvao da iskoriste mogućnosti koje će im od sljedeće godine pružiti i Mali Tehnopolis Samobor kao inkubator za mlade poduzetnike. -Na Gradu je – dodao je Šoić – da vam osigura više mogućnosti za zapošljavanje. Željko Stanec je rekao da su svi dobitnici stipendija svojim dosadašnjim radom zavrijedili tu gradsku potporu, što je Grad i prepoznao. -Znanje je moć – rekao je još Stanec objasnivši da sve ono materijalno može biti oduzeto, ali znanje stečeno obrazovanjem ne. Najavio je da će Grad to i dalje prepoznavati, da će ubuduće i povećati iznose stipendija te svesrdno raditi na tome da i Samobor dobije visokoškolsku obrazovnu ustanovu.

Uz Mirana Šoića i Željka Staneca svečanosti su nazočili i gradski pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta i Centra za mlade Jelena Vojvoda.

U popratnom glazbenom programu nastupilo je i dvoje dobitnika gradskih stipendija, klarinetistica Nela Bošnjak i saksofonist Jan Tominić, uz klavirsku pratnju profesorice Željke Vojvode.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.