Predstavljen volonterski projekt “Startam zeleno”

18. prosinca 2019.
Komentari isključeni
650 Pregleda

U sklopu Građanskog utorka u Pop up kinu jučer je predstavljen projekt “Startam zeleno” koji provodi Volonterski centar Kad bi svi…

Uvodno je sve nazočne pozdravila Voditeljica Volonterskog centra Kad bi svi…Vesna Jelinčić rekavši kako samoborski volonteri organizirano djeluju već 6 godina u Samoboru, a sve je počelo sa željom da se pomogne djeci bez odgovarajuće skrbi o kojima brine Udruga Nova Budućnost.

Humanitarnu udrugu Kad bi svi…, neprofitnu nevladinu udrugu osnovale su 2013. godine prijateljice Maja Kalaica, Irena Brajević i Vesna Jelinčić koje su u početku djeci bez odgovarajuće skrbi pomagale sa školskim zadaćama i davanjem instrukcija. S vremenom se u rad Udruge uključilo sve više volontera, a u proteklih su 6 godina pokrenuli i realizirali brojne projekte kao što su prikupljanje donacija za kupnju kućanskih aparata za potrebe Sigurne kuće, kao i namještaja za Novu budućnost, Humanitarni sajam knjiga za školu u prirodi, Ljubičasta biciklijada, Hrabro kroz život, Chillanje s volonterima , a jedna od najnovijih projekata je Startam zeleno.

Svi su projekti navedeni u brošuri “Startam zeleno”, a Vesna Jelinčić pozvala je građane da se odluče za volontiranje, jer ono izgrađuje osobnost i razvija srce te tako poboljšava vlastiti život kao i život drugih ljudi.

Projekt “Startam zeleno” predstavile su autorice, a to su magistra pedagogije Niva Savić Cipek i inženjerka šumarstva Jana Tomić.

“Projekt je to koji je za cilj imao promicanje znanja o okolišu kod djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a u sklopu njega održane su 4 radionice ekološko – socijalnog karaktera kroz koje su autorice projekta kod djece pobudile zanimanje za okoliš, potaknule suosjećanje i razumijevanje za dinamiku i povezanost svih životnih procesa, a djeca su naučila i temeljne pojmove vezane za zaštitu okoliša te kroz praktičan rad naučila kako smanjiti količinu otpada kroz odgovornu uporabu, recikliranje i odvojeno prikupljanje. Na kraju projekta održan je izlet u prirodu, a kako bi se kod djece potaknuo interes za planinarenje i kvalitetno provođenje slobodnog vremena” – pojasnila je Jana Tomić.

Sve su se radionice održale na otvorenom, jer to omogućava senzorna iskustva, potiče socijalnu interakciju i pozitivno utječe na stres.

Vrijednost projekta prepoznali su HEP i Zagrebačka županija, a donator je i PBZ.

“Prvi korak u realizaciji projekta bio je osmisliti, izraditi projekt te ga prijaviti na odgovarajuće natječaje, a sve to sam naučila volontirajući” – rekla je Nina Cipek Savić te svima preporučila volontiranje, jer ono može donijeti samo dobro.

Autorice projekta najavile su da će se projekt “Startam zeleno” nastaviti i dalje, jer djeca koja su sudjelovala u radionicama pitaju kada će biti nove, a otvorene su i za suradnju sa školama, vrtićima te drugim zainteresiranim institucijama i organizacijama.

Više poslušajte u emisiji Kap znanja, u četvrtak, 19. prosinca, od 16 sati.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.