Mladi kao i prije 35 i više godina

13. prosinca 2019.
Komentari isključeni
992 Pregleda

Slijed kulturnih zbivanja u našem gradu sinoć je nastavljen blagdanskim koncertom Folklornog ansambla Mladost koji je publici u kino dvorani ponudio malu retrospektivu višedestljetnog rada “mladostaša” u 3 i pol desetljeća umjetničkog i koreografskog vodstva Ivančice Pogrmilović. U programu nazvanom “Pruži diko, priko kola ruku” bilo je i premijernih izdanja, pjesama i plesova Brodskog posavlja upravo pod tim nazivom, a praizvedena je i točka koreografiranih pjesama i plesova Turopolja nazvana “Djevojčica kolo vodi”. Program, koji je vodio vokalni pedagog ansambla Bojan Pogrmilović, bio je podijeljen u dva dijela. U prvom su izvedene pjesme i plesovi s hrvatskog istoka i juga, a u drugom iz Samobora i nama bližih krajeva, Zaprešića, Turopolja, Podravine i Hrvatskog zagorja. Izvodili su ih svi članovi ansambla, od onih vrtićke dobi do najstarijih koji su u Mladosti od njezina osnutka. Uz Ivančicu i Bojana Pogrmilovića za to su ih pripremili i asistentica za ples i pjevanje Jana Pogrmilović, voditelj orkestra Fran Pogrmilović te voditeljica garderove Tatjana Foršner.

U dvosatnom programu publika je od prvog do zadnjeg uživala, i to podjednako u nastupu najmlađih, pa onih nešto starijih, sve do veterana Folklornog ansambla Mladost, a to je svaki put iskazala dugotrajnim pljeskom. Program su pratili i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, predsjednik Gradskog vijeća Samobora Miran Šoić, gradski pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat i samoborski župnik Ivica Cik.

Na kraju je pred sve okupljene izašla Ivančica Pogrmilović, zahvalila ansamblu na ustrajnom radu, a publici na podršci te za svojih 35 godina umjetničkog vodstva primila gradsko priznanje iz ruku Mirana Šoića, a uime svih plesača, pjevača i svirača od onih koji su s njom u ansamblu od prvih dana.

Svi koji ovaj put nisu došli do svoje ulaznice, morat će je potražiti za repreizni nastup koji “mladostaši” spremaju za 23. siječnja sljedeće godine.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.