Kroz ZUM djeca se na zanimljiv način upoznaju sa znanstvenicima i umjetnicima

13. prosinca 2019.
Komentari isključeni
465 Pregleda

Edukativnom radionicom o znanstveniku i izumitelju Marcelu pl. Kiepachu jučer je u Osnovnoj školi Samobor završena prva faza projekta ZUM koji se provodio u organizaciji POU Samobor i Zaklade „Hrvatska za djecu“ tijekom cijele godine.

„ZUM! – Znanost i umjetnost za djecu“ je zamišljen kao ciklus radionica za djecu na temu poznatih hrvatskih i samoborskih znanstvenika i umjetnika. Posebnost ovog projekta je integracija znanosti i umjetnosti kao jedinstvenog aspekta života u današnjem svijetu te razvijanje spoznajnog i estetskog doživljaja djece bez obzira na njihov socioekonomski status i geografski smještaj.

Projekt Znanost i umjetnost za djecu promovira i popularizira umjetnost, znanost, inovatorstvo kroz pružanje neposrednog uvida u znanstvena postignuća i umjetnička djela te životni put aktera tih postignuća. I to kroz integrirani, kreativni i iskustveni pristup.

Voditeljice radionica su učiteljica Marija Mapilele i ilustratorica Branka Hollingsworth iz “Plavog bora”, a na posljednjoj radionici ZUM-a učenike 4 a razreda i njihovu učiteljicu Vesnu Marjanović upoznale su sa životom i radom Marcela pl. Kiepacha.

Marcel pl. Kiepach rođen je u Križevcima 1894. godine, bio je izumitelj, čudo od djeteta, a zvali su ga izumitelj u kratkim hlačama, jer je već sa šesnaest godina patentirao brodski kompas, a izumio je i dinamo za rasvjetu vozila i brojne druge inovacije. Sa Samoborom ga povezuje to što se zaljubio u kćer vlasnika Starog grada, a obitelj Kiepach bila je i jedan od vlasnika dvorca u Lugu Samoborskom. Poštujući želju svojih roditelja Marcel Kiepach prvo je završio šumarski fakultet i ekonomiju, a tek kasnije tehničke znanosti. Kad je izbio Prvi svjetski rat, javio se u dragovoljce i poginuo na ruskoj fronti u 21. godini. To su samo neki od podataka koje su učenici 4a razreda naučili tijekom edukativne interaktivne radionice. Usvojeno znanje o Marcelu Kiepachu školarci su provjerili kroz kviz, a tijekom praktičnog dijela radionice izrezivali su i bojali kompase te ih lijepili na magnete.

Tijekom ove godine u samoborskim osnovnim školama održano je 10 interaktivnih edukativnih i zabavnih radionica tijekom kojih se oko 300 djece upoznalo sa životom i radom naših poznatih znanstvenika i umjetnika, a to su: Slavoljub Penkala, Marcel Kipachu, Ivana Brlić Mažuranić, Stanko Vraz i Faust Vrančić.

“Namjerno smo izostavili Nikolu Teslu, jer djeca o njemu puno znaju i zato smo odabrali znanstvenike i umjetnike koji su im manja poznati. Radionice smo održavali na poziv škola i sve su bile besplatne. Prva faza izvođenje projekta je završena radionicom u OŠ Samobor i vjerujemo da će se projekt nastaviti provoditi i u idućoj godini. Pristup koji primjenjujemo u radu s djecom kroz ove radionice nije predavački, niti im kronološki iznosimo činjenice o znanstvenicima, već se kroz priče o zanimljivim detaljima iz njihovim života ispriča priča o njima. Osnovne teze koje se provlače kroz priče o svim znanstvenicima su da su svi bili uporni, nitko nije uspio iz prve već su pokušavali više puta dok nisu došli do izuma, stavlja se naglasak na važnost obrazovanja, učenja i proučavanja. Mnogi od predstavljenih znanstvenika i umjetnika nisu bili odlikaši u školi, no pronašli su svoj put i postali uspješni” – kaže Marija Mapilele.

Radionice su slične, ali svaka je na svoj način zanimljiva. “Primjerice, radionica o Faustu Vrančiću uključuje izradu malog padobrana, gdje djeca proučavaju princip letenja. Djeci je izuzetno zanimljiv bio i Slavoljub Penkala, jer o njegovom životu ima jako puno zanimljivih anegdota i crtica. Manje je poznato da je on osim penkale izumio i termosicu kao i sprej za uništavanje insekata, a autor je i brojnih drugih izuma. O svakom predstavljenom znanstveniku djeci smo otkrili zanimljive detalje. Mnogi znanstvenici bili su skloni i umjetničkom izričaju pa smo kroz projekt pokazali da znanost i umjetnost idu zajedno, jer kroz ove radionice naglasak se daje povezivanju različitih sadržaja, a čemu teži i sadašnja reforma školstva – zaključuje Marija Mapilele.

Projekt ZUM će se nastaviti i u idućoj godini, a cilj je da dođe i u druge škole te da u njima sudjeluju djeca koja dolaze na terensku nastavu u Samobor.

Učenici 4 a razreda OŠ Samobor koji su sudjelovali u radionici iskazali su želju za više ovakvih sadržaja u školi, jer bilo im je zanimljivo, edukativno i zabavno. Što su rekli o ZUM-u poslušajte u emisiji “Škola života”, u ponedjeljak, 23. prosinca, od 12:15 sati.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.