Bio razvojni ili izborni, samoborski proračun za 2020. težak je 352 milijuna kuna

12. prosinca 2019.
Komentari isključeni
903 Pregleda

Samoborski gradski proračun za 2020. godinu nabujao je do 352 milijuna kuna, odnosno veći za za gotovo trećinu u odnosu na ovogodišnji. Glavni su razlozi takvog znatnog povećanja kreditno zaduženje od 38 milijuna kuna, znatno povećanje od pomoći kroz EU fondove i ine izvore financiranja te činjenica da se po novom u proračunu mora iskazati i masa plaća za djelatnike u školstvu koja u Samoboru iznosi 44 milijuna kuna.
Kako je u svom obrazloženju na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak, 12. prosinca pojasnio pročelnik za financije Željko Radovanić, kreditno zaduženje je nužno kako bi Grad mogao isfinancirati potrebna ulaganja u komunalnu instrastrukturu, a prije svega u ceste na području Samobora. Konkretno, iz kredita kojeg se namjerava podići u 2020. godini financirala bi se rekonstrukcija nerazvrstanih cesta s 25,5 milijuna kuna, izgradnja zamjenskih mostova za 3 milijuna, pješačke i biciklističke staze za 800 tisuća, za klizišta je predviđeno 650 tisuća kuna, te 6 milijuna kuna za izgradnju igrališta s umjetnom travom u Samoboru i Farkaševcu kao i 1,9 milijuna kuna za nabavu vatrogasnog vozila za Javnu vatrogasnu postrojbu.
Ukupno gledano, najveći proračunski “dobitnik” bit će Odjel za društvene djelatosti sa 140 milijuna kuna (zbog spomenutog uračunavanja plaća u školstvu), a komunalni odjel ima povećanje na 105 milijuna kuna od čega ukupno 76 milijuna za ceste.

S obzirom da se uz proračun za 2020. godinu u paketu prihvaća i projekcija za 2021. i 2022. godinu, niz je kapitalnih prijekata koji se vode kroz to trogodišnje razdoblje kao što su izgradnja bazena za skoro 50 milijuna kuna, izgradnju objekta za ranjive socijalne skupine predviđene vrijednosti od oko 16 milijuna kuna, projektiranje i izgradnja sportske dvorane uz OŠ Milana Langa za 11,5 milijuna kuna, zatim 10 milijuna kuna za LED javnu rasvjetu, Mali tehnopolis za čije opremanje je potrebno 6,5 milijuna kuna te 5,5 milijuna kuna za školu i vrtić u bivšoj vojarni gdje se razmišlja i urediti ispostavu Gradske knjižnice Samobor te 4,4 milijuna kuna kroz tri godine za rekonstrukciju “stare škole” u Langovoj ulici, izgradnja vrtića u Pavučnjaku za 3,2 milijuna kuna, 3 milijuna za sanaciju kamenoloma u Smerovišću i 2 milijuna kuna za projekte u odvodnji.
– Proračun je prije svega razvojan, u funkciji je razvoja cjelokupnog područja grada i porasta životnog standarda kroz razvoj prometne, komunalne, kulturne, sportske i socijalne infrastrukture – obrazložio je pročelnik Radovanić naglasivši pri tome i da se planirano gradsko kreditno zaduženje radi u uvjetima najpovoljnih tržišnih uvjeta, odnosno izuzetno niskih kamatnih stopa.

Oporba nije bila takvog mišljenja. Damir Skok iz stranke Bandić Milan 365 zaključio je kako se radi o izbornom proračunu, a ne razvojnom te da bi mu bilo draže da su se svi projekti navedeni u proračunu za 2020. godinu ravnomjerno rasporedili na cijelo mandatno razdoblje, a založio se ovom prilikom da se razmisli o preusmjeravanju sredstava za zbrinjavanje životinja u osnivanje samoborskog skloništa za životinje.
Vijećnik Vladimir Skendrović pojasnio je pak zašto HDZ ovaj put nije podnio nikakve amandmane ustvrdivši da je riječ o kombinaciji dosadašnjeg iskustva konstantnog odbijanja njihovih proračunskih prijedloga te, kako je rekao, činjenice da niti 50 amandmana ne bi moglo ispraviti proračun u njegovoj suštini jer da se radi o izbornom proračunu kojim se za 50ak milijuna kuna kupuje ostanak ove koalicije na vlasti. Zaključio je da je ovo i proračun kontinuiteta u smislu da se svakih nekoliko godina grad kreditno zadužuje te da je svaki mandat sve skuplji. Konstatirao je kako se od 48 kapitalnih projekata realizacija njih 38 planira u 2020. godini pa je predvidio da će velik broj tih projekata biti prebačen baš u izbornu godinu. Također ga je zasmetala i stavka od predviđenih 6 milijuna kuna za uređenje dvaju terena s umjetnom travom jer je temeljem vlastitog istraživanja u HNS-u i Svetoj Nedelji došao do znatno nižih cijena za takve projekte.
Nezavisna vijećnica Irena Franceković konstatirala je kako je potreba za kreditnim zaduženjem znak da je grad “kratak” s prihodima, a založila se da se pokuša okupiti sve stručne ljude u gradu koji bi mogli pomoći u privlačenju sredstava iz EU fondova kako bi se na taj način smanjila potreba za kreditima.
Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec nije se složio s mišljenjima da se radi o izbornom proračunu, argumentiravši to projektima te situacijom s prometnicama koje su u lošem stanju i u koje je nužno uložiti veća sredstva te je također istaknuo situaciju na kreditnom tržištu kao nikad povoljniju. Što se cijene terena s umjetnom travom tiče zaključio je da se radi o većim zahvatima, a ne samo postavljanju travnate podloge dok je podržao inicjativu vijećnika Skoka o skloništu za životinje. Proračun je na kraju izglasan sa 15 glasova za, 5 protiv i 2 suzdržana.

Kratka rasprava vodila se i oko odluke o načinu pružanja usluge prikupljanja otpada. Naime, kako je primjetio vijećnik Skendrović u njoj je po novom propisano da će se miješani komunalni otpad u mjesnim odborima odvoziti jednom u dva tjedna umjesto jednom tjedno kao do sad, a u gradu jednom tjedno umjesto dva puta. To je prepolovljena usluga, znači da je odvoz u stvari poskupio, zaključio je Skendrović.
Sve je propisao zakonodavac, a odluka je napravljena temeljem uredbe koja točno propisuje broj odvoza tako da tu nije bilo manevarskog prostora, pojasnio je zamjenik gradonačelnika Stanec te istaknuo da cijena odvoza otpada neće porasti.

Na dnevnom redu ponovno se našao i javni prijevoz, ovaj put zahvaljujući odluci o sufinanciranju 25 posto cijene srednjoškolskih pokaza. Vijećnik Skendrović se zapitao plaća li se to koncesionaru ili pak izvršitelju usluge javnog linijskog prijevoza što bi značilo da je prvo potrebno raspisati javni natječaj. Vijećnica Franceković podsjetila je pak da su se roditelji srednjoškolaca našli u teškoj situaciji jer su cijene pokaza porasle, a oni moraju pokriti iz svog džepa 75 posto cijene koja će im tek naknadno biti refundirana.
Što se ostalih tema sa sjednice Gradskog vijeća tiče, spomenimo da je tijekom rasprave o proračunskim programima vijećnik Lovro Mihelić iz HDZ-a predložio uključenje Grada u projekt rotacije sportova za mlade profesora Kuterovca, da se vijećnik Skok založio da se pokrije ulaganje NK Bregane u umjetnu travu kao i da se analizira stanje u NK Samoboru, Martina Delišimunović iz Upravnog odjela za gospodarstvo dala je nove informacije o projektu Mali tehnopolis, Miroslav Milonjić razriješen je s pozicije ravnatelja Samoborskog muzeja, a za vršitelja dužnosti do raspisivanja natječaja za izbor novog imenovan je Luka Kazimović te da je zamjenik predsjednika Savjeta mladih Marko Jović ukratko predstavio program rada u 2020. godini.

U aktualnom satu vijećnik Lovro Mihelić pitao je razmišlja li se o proširenju Gradske knjižnice Samobor te kakav je plan s prostorom “stare škole” u Langovoj ulici koji je prvo bio namijenjen Udruženju obrtnika Samobor? Isto je zanimalo i Matildu Labaš Purić (Bandić Milan 365-stranka rada i solidarnosti) koja je podsjetila da u Udruženju obrtnika i dalje planiraju otvorenje Gastro centra na toj lokaciji no da je čula kako se tamo sad planira visokoškolska ustanova.
Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec odgovorio je kako čekaju da im Udruženje obrtnika potvrdi da za svoj projekt imaju garanciju Zagrebačke županije, a da se visokoškolska ustanova može smjestiti i u vojarnu gdje je također zamišljeno da bi se u zgradi broj 5, uz uređenje osnovnoškolskih prostora, uredila i ispostava Gradske knjižnice Samobor.
Vijećnik Vladimir Skendrović (HDZ) izrazio je u aktualnom satu sumnju da se natječaj koji je raspisan za višeg referenta u Odjelu za pravne poslove nekome namješta jer se traži isključivo ekonomski smjer u traženim uvjetima, a optužio je i ravnatelja ustanove Sportski objekti Samobor da je obmanuo vijećnike na prethodnoj sjednici tijekom rasprave o uređenju sportskih terena kod Osnovne škole Bogumila Tonija. Skendrović tvrdi kako je ravnatelj trebao znati za nalaz inspekcijskog nadzora koji je našao određene nepravilnosti, na što je zamjenik gradonačelnika Stanec odgovorio kako su u trenutku rasprave na Vijeću bili u posjedu dvaju inspekcijskih nadzora koji nisu našli ništa sporno, a da su tek naknadno, u trećem nadzoru utvrđene neke nepravilnosti i preporuke za njihovo ispravljanje. Za natječaj je rekao da je raspisan u skladu s potrebama za određenim profilom zaposlenika.
Nezavisna vijećnica Irena Franceković pitala je planira li se urediti cesta Molvice-Galgovo-Falašćak te ceste u gospodarskoj zoni u Mjesnom odboru Gradna. Zamjenik gradonačelnika je odgovorio da je prva cesta u planu uređenja u 2020. godini, a ceste u zoni Gradna kroz dolazeće godine.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.