Najnovije

Održana još jedna tribina o zaštiti potrošača

11. prosinca 2019.
Komentari isključeni
363 Pregleda

Četvrta u nizu javnih tribina u organizaciji samoborske Udruge za zaštitu potrošača, održana je jučer u Pop Up kinu. O ovrhama nad novčanim sredstvima govorila je Sandra Cindrić iz FINE. U Hrvatskoj je ovršeno više od 300 tisuća građana, a trenutno su u saborskoj proceduri i nove izmjene Ovršnog zakona, a glavna novost je ta da se u vođenje ovrhe opet uključuje sud te zaprima ovršne prijedloge i izdaje rješenja o ovrsi dok sam postupak i dalje provodi javni bilježnik kao povjerenik suda.

Što se tiče zaštite dužnika, uvedene su dodatne mogućnosti žalbe, ograničeni su troškovi i proširena izuzeća od ovrhe. Tako ovrhovoditelj više neće moći zaplijeniti nekretninu za dug manji od 40 tisuća kuna, a deložacije se neće smjeti provoditi zimi. No, mnogi upozoravaju da će novi Ovršni zakon produžiti i dodatno poskupiti postupak ovrhe.

Sandra Cindrić je pojasnila kojim je zakonima sve reguliran postupak ovrhe te što sve prethodi ovrsi kao i što bi građani trebali poduzeti da problem riješe što brže i jeftinije. “Građani često ne žele preuzeti pošiljku o ovrsi, no na taj način produbljuju problem, jer sami sebe uskraćuju za mogućnost žalbe ili pak direktan dogovor o načinu plaćanja duga s onim koji dug od njih potražuje. Važno je reagirati na vrijeme i kod stručnih službi se raspitati kako što bezbolnije riješiti problem” – rekla je Sandra Cindrić te je sve prisutne upoznala kako otvoriti zaštićeni račun, kako podnijeti prigovor te što učiniti kada se podmiri iznos ovrhe, a odgovarala je i na upite građana.

Cilj ovakvih tribina je informirati potrošače o njihovim pravima, jer samo informiran potrošač, može biti zaštićen” – kaže predsjednik samoborske Udruge za zaštitu potrošača, Miran Šoić te najavljuje kako će se u idućoj godini održati još dvije tribine, čije održavanje financira Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Tema će biti kupnja proizvoda preko granice te kako tu robu vratiti ako nismo zadovoljni te novi Ovršni zakon.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.