Najnovije

Sveta Nedelja dogurala do 169 i pol milijuna proračunskih kuna

10. prosinca 2019.
Komentari isključeni
635 Pregleda

Gradski vijećnici Svete Nedelje sinoć su većinom glasova, s 10 za i 5 protiv, nakon skoro dvoipolsatne rasprave, izglasali nikad dosad veći svetonedeljski proračun u visini od 169 i pol milijuna kuna na rashodovnoj strani. Planirani prihodi u 2020. godini iznose 143 i pol milijuna kuna, a uz preneseni višak iz prethodnih godina od 26 milijuna kuna, to je onda 169 i pol milijuna kuna.

Na prihodovnoj strani najizadašniji su i dalje porezni prihodi planirani s oko 97 milijuna kuna, od komunalnog doprinosa i naknade planira se uprihoditi čak 21 milijun kuna, a s europske razine 22 milijuna kuna. Upravo je to bio najveći kamen spoticanja kod oporbe koja takvo planiranje, u odnosu na ovogodišnje, a i prijašnje ostvarenje, smatra nerealnim i friziranim za predizbornu godinu, pa su najavili da će to prijaviti i Ministarstvu uprave. Stoga se i dugotrajna rasprava, s puno replika, svela najprije na primjedbe i kritike pri čemu je bilo i zahvala i međusobnih čestitki na konstruktivnosti, a kasnije sve više na politikanstvo i prepucavanja između vladajuće koalicije i sadašnje opozicije tko je, kako, kada i čime bio zaslužan za razvoj grada.

Zato su u sjedinjenoj raspravi o programima gradnje i održavanja komunalne infrastrukture u 2020. godini te javnim potrebama u socijalnoj skrbi svi bili jednoglasni u prihvaćanju tih planova, ali ne i jedinstveni po pitanju zasluga.

Najviše istupa za govornicom i najviše zamjerki na gradonačelnikov prijedlog proračuna imao je uime Kluba vijećnika HDZ-a i svoje osobno Damir Halužan, pa je rekao da se napuhavanjem proračunskih prihoda u prvom redu nastoji udovoljiti koalicijskim partnerima. Upozorio je da će se već na sljedećoj, posljednjoj ovogodišnjoj sjednici, kod rebalansa proračuna za ovu godinu vidjeti koliko se nerealno planiralo u odnosu na ostvarenje. Kao primjer za to više je puta naveo komunalni doprinos od kojeg je u prvih 6 mjeseci ove godine Grad uprihodio milijun i 130 tisuća kuna, planom za cijelu godinu predvidio 9 milijuna i 800 tisuća kuna, a na kraju to neće biti više ni od 2 i pol milijuna kuna.

Damir Halužan je još naveo da će novi zaposlenici Grada u sljedećoj godini koštati 4 milijuna kuna, a više stotina tisuća kuna predviđeno je i za osnivanje Javne ustanove za upravljanje gradskim nekretninama i Kulturnog centra Sveta Nedelja, pa ga je zanimalo i zašto je postojeći Centar za posjetitelje od dodijeljenih mu 850 tisuća kuna utrošio samo 100 tisuća kuna.

-Nerealno je – smatra Halužan – očekivati daleko veće prihode u dolazećoj i daljnjim godinama kad je Grad većinu investitora oslobodio plaćanja komunalnog doprinosa, umanjio iznos komunalne naknade i ukinuo prirez. A što se poreza na dohodak tiče podsjetio je da se ukida porez na dohodak za mlade te dodao da je ta izdašna stavka u gradskom proračunu ionako stvar države koja će mjerama izravnanja Gradu nadomiriti izgubljeno.

Njegove zamjerke odnosile su se i na nepostojanje projektne i građevinske dokumentacije za pojedine projekte poput Dvorca Erdödy, glavnog gradskog trga ili biciklističke staze, zbog čega se ne može računati ni na europska sredstva, a nastavi li se s ovakvom politikom dalje, za koju godinu nećemo imati ni za investicije – zaključio je Damir Halužan. Na kraju je još ustvrdio da bi realan gradski proračun trebao iznositi oko 110 milijuna kuna, unutar kojeg se od komunalnog doprinosa i komunalne naknade ne može očekivati više od 10 milijuna kuna.

-Proračunski prihodi realno su procijenjeni – replicirao je Halužanu zamjenik gradonačelnika Davor Nađi i rekao da se prihodi koji izravno ne ovise o Gradu, poput investicija u gospodarstvu, ne mogu ni realno planirati te podsjetio da je lani zbog jedne takve velike investicije proračun morao biti rebalansiran ali na više. Nađi je istaknuo da ova gradska uprava ne djeluje politakantski prilagođavajući se izborima već kontinuirano radi svake godine na isti način. Za porezne prihode je rekao da će oni i dalje rasti zbog porasta plaća i većih investicija, a za dodatne izvore prihoda, kao što su europski, naglasio je da takve projekte treba najprije uopće planirati i imati za njih osigurana sredstva u proračunu da bi se moglo prijaviti na neki od fondova.

Uime koalicijskog kluba vladajućih govorio je HNS-ov vijećnik s Nezavisne liste Daria Zurovca, Ivica Vojvodić i istaknuo najvažnije projekte Grada u 2020. godini, a to su škola u Strmcu, dječji vrtić u Rakitju, prenamjena društvenog doma u Jagnjić Dolu u još jedan vrtić te glavni gradski trg i knjižnica. -Za komunalnu infrastrukturu predviđeno je oko 65 milijuna kuna, a za društvenu oko 58 milijuna kuna – rekao je Vojvodić.

U raspravi je sudjelovao i nekadašnji gradonačelnik, a danas nezavisni vijećnik Drago Prahin kojega su ostali vijećnici i izazvali apostrofirajući u svojim izlaganjima njegovo ime, a koji je istaknuo da je sadašnja vlast nastavila provoditi projekte koji su začpočeti u njegovo vrijeme i da zbog toga podržava i ovakakv proračun iako nije savršen.

Više o društvenoj namjeni crkvenog zemljišta u Svetoj Nedelji željela je doznati HDZ-ova vijećnica Vesna Filipović, a vijećnik Bandićeve Stranke rada i solidarnosti, Božidar Jedvaj, založio se za uspostavu središnje gradske zelene tržnice kod ambulante u Strmcu.

Vijećnici su na početku sjednice pozdravili predsjednicu Dječjeg Gradskog vijeća, Karlu Tesar, koja je pratila veći dio zasjedanja svojih starijih kolega. Na uvid su dobili i tzv. dječji proračun s prikazom sredstava iz proračuna koja su osigurana za ostvarivanje prava djece, a to su svi mlađi od 18 godina.

Aktualni sat sjednice Gradskog vijeća Svete Nedelje otvorio je Jozo Vrdoljak (HDZ) pitanjem upućenik gradonačelniku koje je odnosilo na njegovu nedavnu feštu s gradskom upravom u Kampu Zagreb, a zanimalo ga je tko je to platio i iz kojeg izvora te zašto je fešta održana u lokalu koji je Grad oslobodio plaćanja komunalne naknade u vrijednosti od 70 tisuća kuna. Dario Zurovec je rekao da je to bila proslava njegovog rođendana koju je sam platio iz svog džepa, ali se u neku ruku može reći i sredstvima gradskog proračuna budući da iz tog izvora prima plaću.

Iz “aktualca” još izdvajamo zalaganje vijećnika Božidara Jedvaja (stranka Milana Bandića) i Dragutina Vinovrškog Penteka (HSS) da se sanira odvodnja u Ulici kralja Tomislava u Strmcu i umjesto “ležećih policijaca” postave kontrolne kamere. Rekonstrukciju te ulice i dogovor s Policijom najavio je gradonačelnik Dario Zurovec. On se ujedno suglasio s prijedlogom Damira Halužana (HDZ) da bi bilo dobro da se objekt bivšeg Monaca otkupi za potrebe svetonedeljske vatrogasne zajednice uspije li se doći do stvarnog vlasnika i s njim dogovoriti otkup.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.