Najnovije
Motokros, nogomet, trčanje… (5. kolovoza 2020. 12:39)
Jedna novozaražena osoba u Samoboru (5. kolovoza 2020. 11:37)
Slavimo u zahvalnosti (5. kolovoza 2020. 11:08)
Slavimo Dan hrvatske pobjede… (5. kolovoza 2020. 10:04)
Priča o aktualnim gradskim gradilištima (4. kolovoza 2020. 16:36)
Spomen na dan ponosa i slave (4. kolovoza 2020. 10:56)
Zamjenski termin odvoza komunalnog otpada (4. kolovoza 2020. 08:38)
Poginuo pješak na “betonki” (3. kolovoza 2020. 14:29)

Svemir, emocije i ideja o ljepoti sabrani u cvjetnim minijaturama Marije Igaly

10. prosinca 2019.
Komentari isključeni
663 Pregleda

Izložba Marije Igaly naziva „toMAgo“ otvorena je u ponedjeljak, 9. prosinca u Maloj dvorani Galerije Prica pa su tako zaljubljenici u umjetnost u Samobor dobili prilike uživati u posebnom likovnom izrazu zagrebačke umjetnice. Naime, Marija Igaly je prije gotovo 40 godina počela spontano koristiti cvijeće u svom stvaralaštvu, odnosno stvarati minijature od prešanih latica cvijeća, figurativne i bez upotrebe ljepila.
Za postupak izrade svojih umjetničkih minijatura dobila je na Međunarodnoj izložbi inovacija u Ženevi srebrnu medalju te brončanu na 48. Svjetskom salonu inovacija, otkrića i novih tehnologija Eureka u Bruxellesu. Za svoj umjetnički rad primila je brojna priznanja, zahvale, nagrade i diplome, a od sinoć u Samoboru predstavlja izbor iz svoje kolekcije djela te uvećane fotografije minijatura kako bi se moglo još detaljnije proučiti specifičnosti njene tehnike i pristupa prirodnim elementima kao gradivnim dijelovima svojih umjetničkih djela.

Kako je, između ostalog, primjetio autor predgovora katalogu izložbe Stanko Špoljarić, koji je i sam popratio otvorenje izložbe te se obratio okupljenima: “Marija Igaly maštovitošću je cvjetnim cjelinama ili fragmentima florealnog izgradila poetične originalne kompozicije gdje cvijet ostaje cvijet, s torzom likovne vitalnosti, integrirane u nove mogućnosti iščitavanja….intrigantnom normom spoznavanja prirodi je dala novu širinu i dubinu.
Marija Igaly u velikom opusu kontinuiteta i kvalitete produbila je ideju da je u cvijetu sabran svemir, emocije i naša misao o ljepoti, u igri optike zemnog i imaginacije”.

Uz samu autoricu okupljene je pozdravila i voditeljica Galerije Prica Nikolina Šimunović koja je pozvala okupljene da prouče čudesni svijet cvjetne umjetnosti sve do 4. siječnja u Maloj dvorani Galerije Prica, ali i da dođu na otvorenje izložbe najuspješnijih studenata Akademije likovnih umjetnosti koja se priprema za dolazeći ponedjeljak, 16. prosinca u 18 sati u galerijskom prstoru Centra za mlade Bunker.
foto: Galerija Prica

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.