“Kipeci” na Cerini

10. prosinca 2019.
Komentari isključeni
849 Pregleda

U planinarskom domu Cerinski vir otvorena je u nedjelju izložba “kipeca” – malih sličica koje svećenici dijele djeci prigodom blagoslova obitelji. Na Cerini se okupilo četrdesetak članova i prijatelja udruge Ekosspiritus i Hrvatskog planinarskog društva svetog Patrika, a izložbu je otvorio vjeroučitelj Radovan Librić koji je naglasio da su “kipeci” iz zbirke koju je prikupila Martina Razum Arapović, predsjednica HPD-a svetog Patrika te iz brojnih samoborskih kuća, a prikupljani su više godina.

Mala zbirka “kipeca” sada broji petstotinjak komada “svetih sličica” te je dio etnografske zbirke udruge Ekosspiritus i obitelji Librić. Izloženo je oko 250 sličica, a neki “kipeci” datiraju iz početka 20. stoljeća i vrijedni su primjerci u ovoj zbirci.

“Kipeci” su se nekad stavljali u lijes pokojnika i pokapali zajedno s pokojnikovim tijelom. Neki “kipeci” krasili su molitvenike, a neki molitveni kut starih samoborskih kuća. “Kipeci” su izvrstan materijal za evangelizaciju jer su na njima prikazani razni blaženici i sveci, prizori iz evanđelja te drugi motivi vezani uz život Crkve. Veliku skupinu “kipeca” čine one sličice koje su tiskane prigodom mladih misa svećenika ili, pak, na njihovim obljetnicama. Kao takvi vrijedan su dio povijesti, pogotovo vjernicima jer ih prisjećaju na lijepe trenutke zajedništva župne zajednice.

Izložbu je moguće razgledati do Uskrsa iduće godine, a svaki izletnik ili planinar koji donese “kipec” s motivom anđela može dobiti besplatno kuhano vino u planinarskom domu.

Radovan Librić

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.