Samoborski Geolux dobio nagradu Zlatno Teslino jaje

7. prosinca 2019.
Komentari isključeni
969 Pregleda

U konkurenciji 50 vrhunskih projekata na natječaju e-novation koji je organizirala tehnološka medijska kuća Vidi Samoborski Geolux dobio je nagradu Zlatno Teslino jaje za svoju inovaciju Hidrološki, industrijski i sigurnosni mikrovalni radari, a nagradu je Tomislavu Grubeši uručio glavni urednik tehnološke medijske kuće Vidi  Tomislav Kotnik.

“S obzirom da se radi o nagradi struke i elitnom društvu koje je nagradu dobivala u prethodnim natječajima izuzetno smo sretni i ponosni sto nas je VIDI nagradio” – kaže vlasnik Geoluxa Tomislav Grubeša.

Hrvatski proizvođač malih radara Geolux tvrtka je iz Samobora s osam zaposlenih. Sami osmišljavaju i proizvode radare koje potom prodaju diljem svijeta, gdje ih tvrtke koriste u hidrologiji, industriji te zaštiti objekata i infrastrukture.

Na natječaj “VIDI e-novation 2019” prijavili su modularnu radarsku platformu koju od milja zovu lego kockice radari. Sastoji se od nekoliko modula koji se svi temelje na softverski definiranom radiju. Tu su mikrovalna platforma u 10-, 24- ili 80-gigahercnom području, matična ploča i procesna kartica te SoC FPGA. Za zahtjevnu obradu je zadužen softver, također njihovih ruku djelo.
“Ta bi modularnost trebala omogućiti da se istu ili vrlo sličnu platformu koristi za različite aplikacije s bitno različitim zahtjevima, a koja obavljaju vrlo precizna mjerenja udaljenosti i brzine, detektiranje prijetnji na tlu”, pojasnio je Grubeša.

Suorganizatori natječaja VIDI e-novation 2019. su Institut Ruđer Bošković te tvrtke Rimac Automobili, partner VIDI e-novation Awards je Porsche, glavni tehnološki partneri su Dell Technologies i Veeam, te agencija HAMAG-BICRO.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.