“Mjesto za nas” – projekt za brzo osposobljavanje i lakše zapošljavanje mladih izvan obrazovnog sustava

4. prosinca 2019.
Komentari isključeni
516 Pregleda

Pučko otvoreno učilište Samobor u partnerstvu s pekarnicom Zemljič provodi projekt naziva “Mjesto za nas”, ukupno vrijedan 655 tisuća kuna i u cijelosti pokriven sredstvima iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. – poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva”. Projekt je započeo u travnju ove, a završava u srpnju sljedeće godine.

Sve okupljene na večerašnjoj prezentaciji u Bunkeru pozdravila je ravnateljica Učilišta Jelena Vojvoda i predstavila tim ljudi koji će provoditi projekt, od njegova koordinatora Nikole Glibe i voditeljice obrazovnih programa u Pučkom učilištu Itane Bukovac, preko stručnih voditelja Krešimira Pečarića, Dunje Vukelje, Marije Udiljak i Željka Otmačića do mladih voditelja Centra za mlade prevođenih Krešimirom Žužić.

Tko su oni koji bi trebali zauzeti to “mjesto za nas” objasnila je pred potencijalnim skupinama mladih koji bi za to mogli biti zainteresirani Itana Bukovac. Rekla je da je “Mjesto za nas” inovativan projekt usmjeren skupini mladih u dobi od 15 do 25 godina, koji su izvan sustava obrazovanja i nisu na tržištu rada zbog toga što su ili napustili srednju školu ili se nisu nastavili školovati na fakultetima.

Ovim projektom nudi im se osposobljavanje za hotelske pekare, zanimanje koje se danas traži na našem području u malim i velikim hotelima koji nude noćenja s doručkom, a mogli bi se zaposliti i u trgovačkim centrima koji sami pripremaju pekarske proizvode ili u tzv. inastant pekarnicama. Za to bi ih, na posebno kreiranim radionicama na kojima se teoretska nastava pretače u video prezentacije, u kratkom vremenu trebali osposobiti poznati stručnjaci. Oni bi na kraju svoje ocjene sposobnosti svakog pojedinog polaznika upisali u opisnu diplomu istaknuvši samo ono što je polaznik svladao i u čemu je dobar. Njihov potpis na to bio bi svojevrsna garancija mladima poslije na tržištu rada.

-Sve bi trebalo biti fino, zabavno, korisno, s puno novih prijatelja i prijateljica, bez štrebanja, ispita i ocjenjivanja – naglasila je Itana Bukovac i pozvala okupljene od kojih je većina ipak u sustavu da animiraju one koji nisu kako bi se priključili ovom osposobljavanju za vlastiti boljitak i probitak. Mladi bi na taj način besplatno i brzo stekli nove vještine i novo zanimanje – hotelski pekar – te time dobili priliku za lakše zapošljavanje i zaradu vlastitog novca.

Radionice u Bunkeru bi se odvijale dvaput tjedno od 17 do 20 sati, a praktični dio odrađivao bi se u Pekarnicama Zemljič. Partner u projektu je i Hotel Princess iz Jastrebarskog u kojemu bi oni najbolji mogli početi i raditi.

Kako bi mlade još više privukli ovom projektu, organizatori prezentacije su priredili tzv. “gaming evening” i kompjutorsku igricu FIFA 19, a za najuspješnije osigurali su nagrade.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.