Samoborski vinari u međimurskoj i varaždinskoj regiji

3. prosinca 2019.
Komentari isključeni
1.045 Pregleda

Članovi i gosti Udruge Samoborske vinske ceste u sklopu stručnog obrazovanja posjetili su prošli tjedan dva vinara u Međimurskoj i dva u Varaždinskoj županiji.

U vinariji Cmrečnjak, koja raspolaže s 25 hekrata vinograda, ima 9 zaposlenih, puni 200 tisuća butelja godišnje te se ponosi dugom tradicijom od 1884. godine, mladi vinar Cmrečnjak, koji je ujedno i glavni enolog, prezentirao je 15 etiketa. Kod “starih” vina osjetila se svježina te cvjetne i voćne note. Najviše ocjene svh prisutnih ponio je ovogodišnji rizvanac.

Druga međimurska vinarija Jakopić, koja je stilom bila potpuno različita od prethodne, posjeduje 10 hektara vinograda te posluje od 1906. U svom asortimanu, uz tradicionalne sorte nudi i pošipel autohtonu međimiursku sortu kojom se vinarija posebno ponosi. Među brojnim nagradama nalazi se i zlato na Decanteru 2018.

Treća vinarija bili su Lovrini vinogradi u mjestu Cestica u Varaždinskoj županiji, tik uz granicu s Slovenijom. Posjeduju 6 hektara vinograda, a karakteristika vinarije je da se vina čuvaju u “crkvenim podrumima”. Naime od 1861. godine podrume se izgradili fratri, a nakon njih o podrumima se brinulo nekoliko obitelji da bi 2002. godine obitelj Matijašec kupila podrume i otad proizvodi vrhunska vina.

Posljedna posjećena vinarija, također u Cesticama, bila je vinarija Županič koja proizvod vina na 4 hektara.


 
Posjetom bilo koje od navedenih vinarija ne može se pogriještiti, bilo da preferncija pada na nježna voćna vina kod vinarija Cmrečnjak i Matrijašec, ili na ozbiljna, teža vina, koja se mogu kušati kod Jakopića i Županića, no kvaliteta je u svakom slučaju na razini.

Anita Scheliga

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.