Najnovije
Noć muzeja u Samoboru (28. siječnja 2020. 16:57)
Svečani prijem za srebrnog Mateja Ašanina (28. siječnja 2020. 16:02)
Mlađi naraštaji RK Rudara četvrti u Rijeci (28. siječnja 2020. 15:59)
Pregršt zabave za male mašakre (27. siječnja 2020. 17:52)
Juraj Kodrić osvojio turnir u Zagrebu! (27. siječnja 2020. 14:02)
Sveta Gera i molitva za mir (27. siječnja 2020. 13:18)
Po Žumberku – od Krijesa do Krijesa (27. siječnja 2020. 13:15)

Dimom cigarete kroz tuđe sudbine

29. studenoga 2019.
Komentari isključeni
287 Pregleda

Nagrađivana i jedna od najčitanijih domaćih književnica Marina Vujčić predstavila je u četvrtak, 28. studenog, u Gradskoj knjižnici Samobor svoj najnoviji roman “Pedeset cigareta za Elenu”. Riječ je o romanu koji kroz četiri paralelne, naizgled nepovezane priče opisuje lančane reakcije koje dovode do životnih promjena, a na koje nismo utjecali niti smo ih svjesni. Kako je u razgovoru s Andrijom Škarom pojasnila autorica, inspiracija je stigla na temelju iskustava iz vlastitog života, ali i kao kontrapunkt optimizmu koji vlada u njezinoj svakodnevici.

Zanimljivo da je “Pedeset cigareta za Elenu” prošao kroz dosta promjena i nastajao je dosta sporo. Dovoljno govori i činjenica da je roman u početku nosio ime “Tijelo, soba, šalica” kojim u stvari ni auorica, niti njen urednik nisu bili zadovoljni. No, unatoč tegobnom nastanku i netipičnom romanu za njen dosadašnji opus, na kraju je ostala ugodno iznenađena što proizlazi i iz načina na koji Vujčić pristupa pisanju. Naime, kako je pojasnila, u pisanje ulazi s osnovnom idejom, a priča i likovi razvijaju se spontano, organski.

Efekt leptirovih krila u “50 cigareta za Elenu” opisan je kroz priču o četiri lika, a inicijator promjena je Oliver. On na 50. rođendan pokojne sestre blizanke odluči probdjeti noć i popušiti 50 cigareta u 24 sata umjesto 50 svjećica koje bi zapalili zajedno na njihovoj rođendanskoj torti da je ona živa i u ta 24 sata Oliver nehotice sudjeluje u životima drugih ljudi, odnosno potakne niz događaja koji promijeni živote potpunih neznanaca.
U razgovoru je Marina Vujčić pričala i o svojim prijašnjim književnim ostvarenjima te najavila kako je u pripremi i novi roman. On će se baviti sudbinom zlostavljane žene koja završi u zatvoru nakon što je ubila svog muža.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.