Večer Antonia Uremovića i Željke Vojvode

27. studenoga 2019.
Komentari isključeni
710 Pregleda

U nedjelju, 24. studenoga, u Oratoriju crkve Blaćženog Alojzija Stepinca (Bestovje – Novaki – Rakitje), u okviru 6. ciklusa koncerata Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji pod nazivom “Po svetonedeljskim crkvama i kapelicama” nastupilo je dvoje odličnih umjetnika, Antonio Uremović na klarinetu i Željka Vojvoda na klaviru.

Uvod u ugodnu koncertnu večer najavio je mladi Antonio Uremović Sutermeisterovim “Cappricciom za klarinet solo” u kojemu je na kvalitetan način ostvario osnovne značajke ovoga djela kao što su varirajući melodijski aspekti i kromatski obojene pasaže, pokazavši ponajprije sigurnost u pristupu materiji.

U drugoj točki, Koncertu za klarinet i orkestar br. 1 u f-molu C. M. Von Webera, neizostavno treba spomenuti odličan „orkestar“ utjelovljen u pijanistici Željki Vojvodi, koja je manirom vrsnog komornog umjetnika pratila Uremovića u vrlo zahtjevnom, paradigmatskom komadu u klarinetističkom svijetu. Ovdje bismo izdvojili odličan Rondo: Allegretto, u kojemu je ostvarena primjerena artikulacija i furiozna završnica. U Poulencovoj „Sonati“ ostvareni su najvažniji zahtjevi – homogenost i energični prolazi kroz široki slog, u čemu je Uremoviću od velike pomoći bila Željka Vojvoda, iako svirajući na neadekvatnom instrumentu.

Simpatičnim “Giocosom” Emila Cossetta završena je uspješna koncertna večer Antonia Uremovića i Željke Vojvode, koje je publika ispratila glasnim aplauzom i odobravanjem.

Ovaj je koncert Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji ostvario u suradnji sa župom Blaženog Alojzija Stepinca, a uz podršku Grada Svete Nedelje i Zagrebačke županije.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.