Održana tematska edukacija pod „Vinarstvo u suživotu s kulturnom baštinom“

27. studenoga 2019.
Komentari isključeni
652 Pregleda

Turistička zajednica grada Samobora danas je u sklopu prekograničnog EU projekta „In cultura veritas“, kao jedan od dionika, sudjelovala na prvoj od četiri tematske edukacije pod „Vinarstvo u suživotu s kulturnom baštinom“.

Cilj današnje edukacije održane u Šmarju pri Jelšah je obučavanje dionika o promoviranju ponude vinskih cesta i kulturne baštine na projektnom području koje obuhvaća gradove Samobor, Jastrebarsko i Sv. Ivan Zelinu (HR) i subregiju Obsotelje i Kozjansko (SLO) sa svrhom jačanja zajedničke suradnje, unaprjeđenja poslovanja i privlačenja posjetitelja. Uz samoborsku Turističku zajednicu, u projektu sudjeluju i Samoborski muzej te Udruga Samoborska vinska cesta.

Trendovi razvoja turizma u Europi i svijetu ukazuju na sve veći interes za turističkim proizvodima i uslugama povezanim s proizvodnjom vina i lokalnom kulturnom baštinom. Vinska tradicija je važan sastavni dio kulture našeg područja, a predmeti i običaji vezani uz proizvodnju vina uobičajen su dio postava lokalnih muzeja.

Projekt „In cultura veritas“ nastao je kao rezultat prepoznavanja zajedničke potrebe oživljavanja kulturnog turizma na prekograničnom području između Hrvatske i Slovenije. Projekt se provodi u okviru prekograničnog programa suradnje INTERREG V-A Slovenija – Hrvatska za razdoblje 2014.-2020. godine, a obuhvaća područje između Zagrebačke županije i subregija Obsotelje i Kozjansko u Sloveniji.
Zagrebačka županija vodeći je partner s hrvatske strane, zajedno s gradovima Samoborom, Jastrebarskom i Svetim Ivanom Zelinom uz Muzejsko-dokumentacijski centar i Udrugu hrvatskih putničkih agencija, dok su tri partnera sa slovenske strane Razvojna agencija Sotla, Občina Šmarje pri Jelšah i Kmetijsko gozdarski zavod Maribor.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.