Promociju monografije o Srednjoj strukovnoj školi Samobor uveličat će i najpoznatiji učenik te škole Mate Rimac

25. studenoga 2019.
Komentari isključeni
911 Pregleda

Monografija ” Srednja strukovna škola u Samoboru 1887. – 2019.” bit će predstavljena u četvrtak, 28. studenog u Kinu Samobor, s početkom u 13.00 sati.

Srednja strukovna škola u Samoboru osnovana je među prvim školama u Trojednoj kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji. Strukovno zvanje kroz tri stoljeća steklo je oko 10.000 učenika, među njima i svjetski poznat gospodarstvenik i inovator Mate Rimac.

Monografija obrađuje povijest, sadašnjost i planove za budućnost jedne od najstarijih i najuspješnijih strukovnih škola u Hrvatskoj.

Govorit će Davor Škiljan, ravnatelj škole i jedan od autora monografije, Petra Somek direktorica Meridijana i urednica monografije, Mate Rimac, osnivač tvrtke „Rimac Automobili“ i bivši učenik te škole, već tada nagrađivan za inovacije, te Irena Šepl, školska knjižničarka i koautorica knjige.

Prisutne će pozdraviti Krešo Beljak, gradonačelnik Samobora i bivši profesor u Strukovnoj te Mirela Katalenec, izaslanica župana Zagrebačke županije, Stjepana Kožića.

Prigodnu točku izvest će glumac Željko Königsknecht, a glazbeni brojevi povjereni su bivšim i sadašnjim učenicima Strukovne.

Nakon mnogih uspjeha kroz povijest, u Srednjoj strukovnoj školi u Samoboru posebno su ponosni na brojne inovacije kojima su se u zadnjih dvadesetak godina njihovi učenici i nastavnici proslavili u svjetskim razmjerima. Škola je osmislila i stvorila i nove nastavne predmete. Uvijek prati potrebe tržišta rada, a poznata je i po drugim, vrlo maštovitim i uspješnim izvannastavnim aktivnostima. Zbog njezine kvalitete, Školu pohađaju i mnogi učenici iz Zagreba i drugih mjesta.

Brojni učenici Strukovne upisuju se na tehničke fakultete, a većina onih koji se nakon škole odluče za rad nastavljaju najmanje stoljeće i pol dugu, snažnu tradiciju samoborskog obrtništva.

Naslovna fotografija: Romeo Ibrišević

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.