U Samoboru obilježen Racinov dan

23. studenoga 2019.
Komentari isključeni
1.003 Pregleda

Zajednica Makedonaca u Hrvatskoj i Makedonsko kulturno društvo “Ohridski biser” danas su u našem gradu priredili “Racinov dan” kojim obilježavaju 80 godina od izdavanja zbirke poezije Koče Racina “Bijela svitanja”.

Kočo Racin rođen kao Kosta Solev Apostolov smatra se utemeljiteljem moderne makedonske književnosti. Njegova zbrika pjesama “Beli mugri” jedno je od najznačajnijih pjesničkih djela suvremene makedonske književnosti, koje je tiskano ilegalno davne 1939. godine u samoborskoj tiskari Špuler, a original se i danas čuva u Samoborskom muzeju. To čini neraskidivu vezu između Hrvatske i Makedonije prvenstveno Samobora i Velesa u kojem je rođen Kočo Racin, a koji je i službeno prijateljski grad Samobora.

Zajedničko druženje brojnih Makedonaca koji su se okupili u Samoboru počelo je ispred Samoborskog muzeja, kod biste makedonskog pjesnika Koče Racina, gdje su vijence položili predstavnici Zajednice Makedonaca u Hrvatskoj, Veleposlanstva Sjeverne Makedonije u Hrvatskoj, Vijeća makedonske nacionalne manjine te predstavnici makedonskih kulturnih društava.

Druženje je potom nastavljeno u muzeju gdje je otvorena izložba radova o Koči Racinu, a o životu i djelu Koče Racina u Samoborskom muzeju govorili su dr.sc. Slavčo Koviloski i dr. sc. Vasil Tocinovski.

Sve okupljene pozdravili su članica Savjeta za nacionalne manjine u Hrvatskoj, Zorica Velinovska i makedonski veleposlanik u Hrvatskoj , Nazif Djaferi.

Srdačnu dobrodošlicu prijateljima iz Makedonije poželjeli u ime Samoborskog muzeja, kustos Luka Kazimović te u ime Grada Samobora, predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić.

Poeziju Koče Racina recitirali su članovi literarno – dramske grupe Lenka, a nastupila je i pjevačka grupa “Momi biserni”.

Pokrovitelji kulturne manifestacije “Racinov dan” su Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije i Samoborski muzej.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.