“Ožiljci života” i “Sante leda”

22. studenoga 2019.
Komentari isključeni
922 Pregleda

Poznati hrvatski psihijatar i profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, Veljko Đorđević, predstavio se sinoć Samoborcima u Gradskoj knjižnici i kao spisatelj. Uz pomoć svoje kolegice, psihijatrice Marijane Braš, predstavio je svoje knjige “Ožiljci života” i “Sante leda”. Uvodno je ovu promociju najavila i goste pozdravila ravnateljica Knjižnice Mirjana Dimnjaković.

Đorđević je uvodno naglasio da je još u školskoj dobi iskazivao sklonost pisanju, posebice za gimnazijskih dana kada se okušao i kao filmaš i kazalištarac, a u skladu s aktualnom situacijom u vezi sa štrajkom prosvjetara, rekao da su u tome presudnu ulogu odigrali njegovi dobri nastavnici u školi. -Pišem već dugo, ali se do unatrag desetak godina nisam usudio ništa objavljivati – rekao je Đorđević čije je pisanje protkano njegovom profesijom i zgodama oko nje u kojoj je uglavnom pronalazio inspiraciju što je pred Samoborcima potkrijepio s nekoliko primjera, pa je s velikom dozom humora govorio o ovisnicima iz lepoglavskog zatvora, prvim dežurstvima na poslu dok je bio specijalizant, odnosima sa svojim šefovima i sličnom.

-Kad piše, Veljko se sav prepušta emocijama, a kad završi, daje nam da to pročitamo ili čitamo zajedno ono što je napisao, pa dok mi znamo i zaplakati, on se obično smije jer je već emotivno prevladao ono što je napisao, a to naše prožimanje pomaže mu da usavrši svoje djelo – objasnila je Marijana Braš.

U Đorđevićevim djelima dosta je i memoarskog. U “Ožiljcima života” sabrao je stare priče različitog sadržaja, odnosno ožiljke života koji su ostavili traga na njemu ili na onima s kojima je dijelio životnu i radnu sudbinu. -Jadan je čovjek koji nema ožiljaka na duši – rekao je Veljko Đorđević – dodavši da su to uglavnom oni čiji životni cilj nije biti, već imati. -Ta knjiga ima 4 poglavlja – istaknula je Marijana Braš – a to su djetinjstvo, ljubav, posao i društvo.

Drugu knjigu, “Sante leda”, koju je Veljko Đorđević napisao za samo sedam dana, nakon proslave jednog svog jubilarnog rođendana, urednik izdavača okarakterizirao je kao “ljubić s predumišljajem”. Riječ je o muško-ženskim odnosima, priči iz istinskog života baziranoj na požudi, a inspiriranoj jednim slučajnim bezazlenim dodirom između muškarca i žene, odnosno na posao usredotočene liječnice kardiologinje i slikara u potrazi za inspiracijom. -Zašto onda “Sante leda” – pitala je Đorđevića u ulozi moderatora njegova kolegica Braš – a on je objasnio da požudu nešto mora i ohladiti. Oboje su ujedno najavili moguću ekranizaciju ovog romana i nastavili predstavljanje Đorđevićevog spisateljstva u razgovoru s publikom.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.