Drvored Joge u svakodnevnom životu u Samoboru

22. studenoga 2019.
Komentari isključeni
643 Pregleda

Udruga Joga u svakodnevnom životu ove godine slavi 35. godišnjicu djelovanja na području Hrvatske te 23. godišnjicu djelovanja na području grada Samobora. Proslava ove obljetnice započela je sinoć, u četvrtak, 21. studenog, u Zagrebu predavanjem autora sustava “Joga u svakodnevnom životu” Vishwagurua Mahamandaleshwara Paramhansa Swamija Maheshwaranandajija, održanim u Hotelu Westin, a nastavljena je danas, u petak, 22. studenog, vikend seminarom do nedjelje u Sportskom centru Fairplay. Seminar će biti ispunjen zanimljivom kombinacijom praktičnog i teorijskog znanja o drevnim tehnikama joge iz samog izvora.

Vrhunac ove obljetnice bit će svečana sadnja drvoreda od 11 stabala crvenolisne bukve u Samoboru. Drvored će u nedjelju, 24. studenog u 16 sati na zelenoj površini u Ulici 151. samoborske brigade Hrvatske vojske posaditi autor sustava Joga u svakodnevnom životu Vishwaguru Mahamandaleshwar Paramhans Swami Maheshwaranandaji i potpredsjednica Gradskog vijeća Samobora Maja Gračanin uz nazočnost brojnih gostiju i međunarodnih predstavnika Joge u svakodnevnom životu. U nedjelju će od 18 sati u sportskoj dvorani Osnovne škole Samobor Vishwaguru održati besplatno predavanje za sve zainteresirane.

Sadnja drvoreda u Samoboru nastavak je dugogodišnjeg projekta kojim je Joga u svakodnevnom životu prema inicijativi Višvaguruđija posadila više od milijun stabala u cijelom svijetu. Ovim drvoredom Samobor se pridružuje velikom broju europskih gradova koji ulažu znatne napore u ozelenjavanju gradskih površina jer su stabla najučinkovitiji i najodrživiji “klima uređaj” protiv ljetnih vrućina, pročišćuju zrak, uklanjaju onečišćujuće čestice, proizvode kisik, vezuju CO2, ublažuju udare vjetra, a njihovo zelenilo smiruje i važan je dio urbanog krajobraza.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.