Samoborski panelisti na konferenciji “Bolje obrazvanje – bolja Hrvatska”

21. studenoga 2019.
Komentari isključeni
623 Pregleda

Čak tri samoborska obrazovna djelatnika pozvana su da budu panelisti na konferenciji “Bolje obrazvanje – bolja Hrvatska” u organizaciji 24sata i partnera. Konferencija je održana u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog Velesajma, tijekom Interlibera, vodećeg međunarodnog sajma knjiga na ovim prostorima.

Igor Matijašić, ravnatelj Osnovne škole Milana Langa u Bregani sudjelovao je u raspravi čija je tema bila “Reforma 2019.: Što smo htjeli, a što dobili?”. Govoreći o iskustvima škole kojoj je na čelu, a koja je jedna od 74 škole koja je prošle godine ušla u eksperimentalnu fazu kurikularne reforme, naglasak je stavio na pozitivan stav i optimističan pristup svemu, pa tako i rješavanju problema na koje su nailazili. Na kraju svoj izlaganja pozvao je na vraćanje fokusa javnosti i struke na bitne stvari u obrazovanju, a to su učenici i učitelji, a ne politika. Ovom svojom izjavom Matijašić je aslužio veliki pljesak brojnih okupčjenih sudionika.

U drugoj panel raspravi s temom “Znanje je IN, COOL je biti pametan”, uz druge nagrađivane i istaknute nastavnike i profesore čiji učenici postižu sjajne rezultate govorili su Marija Mapilele, učiteljica razredne nastave iz Osnovne škole Bogumila Tonija i profesor Ivan Vlainić iz Srednje strukovne škole Samobor. Marija Mapilele govorila je o pristupu radu koji njeguje i koji je usmjeren na dijete i na razvoj njegovih maksimalnih potencijala i izvrsnosti. Istaknula je neke odlične rezultate koje postižu upravo učenici razredne nastave – istraživanje o čitalačkoj pismenosti provedeno 2011. godine na 4587 učenika četvrtih razreda iz 152 osnovne škole u Hrvatskoj pokazalo je da su naši četvrtaši 8. u svijetu po vještinama čitanja. Ivan Vlainić, javnosti najpoznatiji kao mentor Mate Rimca, govorio je o svom iskustvu rada s učenicima, angažmanu tijekom nastave, ali često i izvan nje.

Konferencija „Bolje obrazovanje – bolja Hrvatska“ posvećena je unapređenju obrazovanja u Hrvatskoj i jedina je obrazovna konferencija koja već godinama otvara najvažnija pitanja hrvatskog obrazovnog sustava te jedina sustavna kampanja za bolje obrazovanje. Ponosni smo što su upravo ovi samoborski učitelji i profesori poznati i prepoznati kao izvrsni te prema tom kriteriji pozvani govoriti javno o svom radu. Svoju podršku došao im je dati i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Samobora Juro Horvat.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.