Najveći uspjeh Hrvatske u kyokushin karateu

21. studenoga 2019.
Komentari isključeni
1.593 Pregleda

Na Svjetskom prvenstvu u kyokushin karateu, održanom 9. i 10. studenog u Tokiju u organizaciji Svjetske karate organizacije (WKO), 22-godišnji Samoborac Fran Lukšić, član Karate kluba Mladost Samobor, ostvario je za Hrvatsku dosad najveći uspjeh. Franu je ovo bilo prvo sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu, pa je bila i razumljiva trema koju je imao. Uz malo sreće izbjegao je borbu u pretkolu, a u prvom kolu protivnik mu je bio predstavnik Tajvana. Fran je u borbu krenuo vrlo odlučno, dominirao je od prve minute te je ubrzo osvojio prvi wazari, a uskoro snažnim udarcem ruke u tijelo nakautirao protivnika i zbog dobre borbe zaradio pljesak publike. U sljedećem kolu protivnik mu je bio predstavnik Bugarske, 39-godišnji Valeri Dimitrov, vrhunski natjecatelj koji je dosad bio 19 puta prvak Europe, 4 puta pobjednik Svjetskog kupa, a na 4 svjetska prvenstva uvijek je bio plasiran između 16 najboljih i u samom je svjetskom vrhu kyokushin karatea. No, unatoč renomeu koji njegov protivnik uživa, Fran je u borbu krenuo vrlo hrabro i odlučno bez imalo respekta. Tijekom borbe bio je ravnopravan, sve do pred sam kraj kada mu je protivnik zadao udarac koljenom, što je Dimitrovu bilo dovoljno za pobjedu.

U konačnici je Bugarin zauzeo 4. mjesto, a izgubiti od takvog protivnika nikako nije nešto što bi trebalo izazvati žaljenje. Naprotiv, borba s takvim natjecateljem Franu je poslužila za stjecanje toliko potrebnog iskustva, a primio je i brojne čestitke za odličnu borbu i hrabro držanje.

Prvenstvo je održano u apsolutnoj kategoriji za muškarce i žene, a na njemu je sudjelovalo 168 natjecatelja i 43 natjecateljice iz 101 države svijeta. Svaka država sudionica natjecanja imala je pravo na određeni broj natjecatelja sukladno broju članova registriranih u WKO, a Hrvatsku je ponosno predstavljao Fran Lukšić, koji se na svjetsko prvenstvo kvalificirao zahvaljujući ranije postignutim rezultatima. Već sama mogućnost sudjelovanja na ovakvom natjecanju veliko je priznanje za Frana, koji će svoj nastup sigurno dugo pamtiti.

Natjecanje je bilo vrhunski organizirano i poslovična predanost Japanaca poslu ovoga puta je došla do punog izražaja.

Milan Garašić

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.