Još jedno priznanje Dječjem forumu Grada Samobora

21. studenoga 2019.
Komentari isključeni
986 Pregleda

Svečanost u povodu 20 godina akcije “Gradovi i općine prijatelji djece”, održala se u ponedjeljak, 19. studenoga, u Starogradskoj vijećnici Skupštine grada Zagreba. Grad Samobor je tom prigodom dobio još jedno veliko priznaje, Povelju za Naj akciju – Radionica stripa Svi smo drugačiji – u organizaciji Dječjeg foruma Samobor. Na svečanosti su od autora stripa prisutni bili Ivan Horvat iz Osnovne škole Milana Langa i Neva Petravić iz Osnovne škole Samobor. Rad samoborskih forumaša još jedanput je dobio pohvale i vjetar u leđa za daljnje aktivnosti.

Sljedećeg dana, u utorak, 20. studenog, dvije samoborska forumašice, Lana Šurina i Marta Rugole iz Osnovne škole Samobor održale su govor u Hrvatskom saboru u povodu 30. godišnjice Konvencije o pravima djeteta. Izabrane su kao jedne od samo šest dječjih vijeća i dječjih foruma iz cijele Hrvatske. Njihova tema bila je “Pravo na slobodno vrijeme i igru”.

Govor prenosimo u cijelosti: “Djeca imaju pravo na slobodne aktivnosti primjerene svojim mogućnostima, željama i sposobnostima. Odrasli su im dužni omogućiti ostvarenje ovoga prava, a izostanak kvalitetnih sadržaja slobodnog vremena jedan je od oblika zanemarivanja nas djece i naših interesa. Slobodno, ali osmišljeno vrijeme čine život smislenijim, raznovrsnijim, organiziranijim i kreativnijim. Mi se razvijamo kroz primjerene programe, amaterski upoznajemo znanstvene; tehničke; umjetničke; sportske sadržaje i aktivnosti. Slobodno je vrijeme najčešće određeno društvenim položajem djece i mladih, njegovim životnim iskustvom te navikama, isto tako i mogućnostima koje pruža društvena sredina. Naš je izbor hoćemo li to vrijeme provesti opuštajući se, aktivno ili pasivno, u zabavi, igri ili stvaralaštvu! Školskim i izvanškolskim aktivnostima pruža nam se „ruka pomoći i podrške“, a na nama je hoćemo li je prihvatiti ili odbiti. Slobodno vrijeme ima više namjena, tako ono služi za zabavu, razonodu, odmor, rekreaciju, tjelesnu i psihičku relaksaciju, stvaralaštvo, razvoj ličnosti, obavljanje poslova osobne prirode kao što je odlazak u slastičarnicu, kafić, u kazalište, kino, šetnju gradom. Ono također služi i za ljenčarenje, razmišljanje, odmor, maštanje, gledanje televizije, igranje igrica na računalu i ostalo. Od velike je važnosti i dati prostora djeci, mladima i odraslima da se opuste i da barem jedan dio slobodnog vremena provode sami sa sobom. Slobodno je vrijeme ono vrijeme koje djetetu preostane poslije ispunjavanja svih školskih i drugih obveza. Čini li Vam se da je omogućeno u svim lokalnim zajednicama jednako kvalitetno provođenje slobodnog vremena?”

Izvor: Bernardica Horvat Petravić, voditeljica Dječjeg foruma Grada Samobora

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.