Održana još jedna tribina o potrošačkim pravima

20. studenoga 2019.
Komentari isključeni
385 Pregleda

Sklapanje ugovora na daljinu bila je tema još jedne tribine za građanstvo koju je Udruga za zaštitu potrošača Samobora priredila s Pučkim otvorenom učilištem Samobor u Pop up kinu. O tome su govorili predstavnici HAKOM-a, Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti, Andro Marčev i Gordana Kulišić.

Najčešće su potrošači zakinuti u svojim pravima upravo u slučajevima kada sklapaju telefonski ugovore na daljinu s teleopraterima.

Predstavnici HAKOMA pojasnili su koja su prava korisnika u elektroničkim komunikacijama te na što sve trebaju obratiti pozornost kada sklapaju ugovore na daljinu. Kada korisnik sklapa ugovor na daljinu treba jasno biti upućen na opće potrošačko pravo, a to je da ima pravo takav ugovor jednostrano raskinuti u roku od 14 dana od sklapanja ugovora. O tom pravu na raskid korisnik mora biti propisno obaviješten, a ako nije, pravo na raskid prestaje po isteku 12 mjeseci od sklapanja ugovora. Ugovor na daljinu vrijedi samo ako je korisnik zaprimio obavijest koja sadržava sve podatke o sklopljenom ugovoru. Bez te obavijesti korisnik se ima pravo žaliti teleoperateru.

HAKOM je nadležan rješavati sporove između korisnika i operatora tek nakon što je korisnik iscrpio mogućnost rješenja prigovora sa operatorom.

Nije rijetkost da teleoperateri odbiju žalbe korisnika, a da ih potom HAKOM riješi u korist korisnika.

Mora li operater upozoriti na iskorištenost ugovornog tarifnog paketa, mora li operator upozoriti na prekomjernu potrošnju te može li se unaprijed ograničiti potrošnja usluga – samo su neka od pitanja na koja je odgovoreno tijekom predavanja, a sve važne informacije tiskane su i na letcima koje su posjetitelji mogli uzeti.

Više poslušajte u emisiji Kap znanja, u četvrtak, 21. studneog, od 16 sati.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.