Obilježen Svjetski dan zahoda

19. studenoga 2019.
Komentari isključeni
386 Pregleda

Odvodnja Samobor d.o.o. i ove je godine osigurala svoje mjesto na karti Svjetskog dana zahoda. Predavanje „Razmisli prije nego pustiš vodu“ održano je u ponedjeljak 18. studenog 2018. u POP UP kinu u Samoboru.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana zahoda bila je stanje javne odvodnje grada Samobora i problemi u naseljima s individualnim sustavima odvodnje. Ovim je predavanjem zaokružen pilot projekt osvještavanja građana o važnosti pravilnog upravljanja otpadnim vodama s ciljem očuvanja prirodnih resursa za buduće generacije. Budući da na mladima svijet ostaje, kao priprema za obilježavanje Svjetskog dana zahoda 2019. održane su četiri radionice za djecu predškolske dobi u Dječjem vrtiću Izvor – povodom Svjetskog dana voda, Dana planeta Zemlje, Svjetskog dana zaštite okoliša i Svjetskog dana zahoda.

Koliko je stanje u odvodnji ozbiljno i koje su posljedice nedovoljnog ulaganja u sanitarnu infrastrukturu može se vidjeti prilikom jačih oborina, kada sustav počne zakazivati. Nažalost, Samoborci još uvijek nemaju dovoljno razvijenu svijest o važnosti pravilnog upravljanja otpadnim vodama. O marginaliziranosti teme govori i izuzetno slab odaziv i interes građana kad je u pitanju održavanje i pražnjenje, te ulaganje vlasnika u interne sustave odvodnje. Da bi sustav bio funkcionalan potrebna je suradnja javnog isporučitelja usluge odvodnje, lokalne samouprave, ali i samih građana. Jer kada sustav zakaže, prekasno je za pametovanje – poručili su iz Odvodnje Samobor.

O svemu tome govorili su Danijel Kos, Jan Hovorka i Mirjana Orsag iz Odvodnje Samobor, te predsjednik Društva inženjera i tehničara grada Samobora Stjepan Črnjak.

Nazočne su pozdravili direktor Odvodnje Ivica Karoglan i predsjednik Skupštine društva Željko Stanec, koji je uvodno pojasnio zašto se djelatnost odvodnje svojedobno izdvojila iz tvrtke Komunalac te koji su problemi na području Samobora.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.