Vukovar nikada ne smijemo zaboraviti!

18. studenoga 2019.
Komentari isključeni
743 Pregleda

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara danas je obilježen i na Trgu kralja Tomislava u Samoboru. U znak sjećanja na sve žrtve Vukovara lampaše su zapalili predstavnici Grada predvođeni zamjenikom gradonačelnika Željkom Stanecom, učenici i profesori iz osnovnih škola Samobor i Bogumila Tonija te srednje Ekonomske trgovačke i ugostiteljske škole, pukovnik Hrvatske vojske u mirovini i ratni zapovjednik vukovarskog Sajmišta, Nikica Burić Čokot i predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Samobora i Svete Nedelje, Đurđa Purić.

Uvodno je učenike pozdravio zamjenik samoborskog gradonačelnika Željko Stanec naglasivši kako nikada ne smijemo zaboraviti Vukovar. Zašto je to tako obrazložio je učenicima u 15-ak minuta predavanja ratni zapovjednik vukovarskog Sajmišta, Nikica Burić Čokot. Pojasnio je što se događalo te ratne 1991. godine kada je unatoč junačkoj borbi naših heroja Domovinskog rata Vukovar pao.

“Vukovar morate pamtiti po tri osnovne stvari, kao razrušeni grad, grad heroja i grad koji se nikad ne smije zaboraviti – rekao je okupljenoj djeci Nikica Burić. -Nema kuće u Vukovaru koja nije uništena svakodnevnim granatiranjem grada s 5 do 6 tisuća granata – istaknuo je Burić. -Vukovar je branilo dvije tisuće dragovoljaca, iz Vukovara i cijele Hrvatske, i baš s ovog mjesta gdje sada stojimo, gdje sam se došao pozdraviti s prijateljima, krenuo sam u kolovozu 1991. godine s puškom u Vukovar – rekao je Nikica Burić naglasivši da je time želio pomoći obrani Hrvatske u Domovinskom ratu, ali i Samobora koji se nije branio ovdje već na ratištima poput vukovarskog.

Nikica Burić rekao je kako je Vukovar pao jer je neprijatelj, bio 20-ak puta nadmoćniji u ljudstvu od vukovarskih branitelja koji su u jednom trenutku ostali bez streljiva. “Neprijatelj je računao da će za par dana Vukovar biti osvojen, ali malobrojni vukovarski branitelji su opsadi grada odolijevali 3 mjeseca tijekom kojih je na Vukovar svaki dan padalo 4 do 5 tisuća granata. Nije bilo dana da netko od branitelja nije poginuo, a posebno je stradala bolnica gdje su bili ranjenici i civili” – rekao je Burić.

U takvim je uvjetima bilo izrazito teško djelovati, a nažalost mahom su među braniteljima Vukovara bili mladići u dobi od 16 do 25 godina starosti.

-Većina tih mladića, približno i vaše dobi, tada još zapravo nije ni započela živjeti i nije proživjela svoju mladost jer su život izgubili u ratu i zato je ponajviše Vukovar “grad heroja” rekao je Nikica Burić te istaknuo kako je u obrani Vukovara poginulo 890 boraca, a nakon pada grada pobijeno je 2100 nedužnih civila. Nažalost i danas mnoge majke ne znaju gdje su njihovi sinovi i gdje su im tijela te nemaju mira u srcu, jer im ne mogu zapaliti svijeću – rekao je Burić.

Zadnjih pet, šest dana obrane Vukovara ostalo je u okruženju samo nas 113 boraca, ali više nismo imali streljiva i to nam je bio najveći problem, a pomoć izvana nije nam dolazila – podsjetio je Nikica Burić i zaključio: “Izdao sam zapovijed da idemo u proboj jer predaje nema i izašli smo iz grada u tom proboju. Svojim djelovanjem u Vukovaru dali smo Hrvatskoj vremena da se naoruža, da formira borbene brigade i nakon toga smo ih u akcijama koje su slijedile, Maslenica, Medački džep, Ljeto, Zima, Maestral i druge, te veličanstvena Oluja, konačno porazili i stali na granice koje nam pripadaju povijesno.”

“Morate znati djeco da je Hrvatska nastala u znoju, krvi i smrti. I to morate poštivati. Ako želite uspjeti u životu morate poštivati roditelje, učiti i poštivati profesore, međusobno si pomagati te živjeti pošteno i časno “– rekao je vukovarski heroj Nikica Burić te poželio da mladi ne napuštaju Hrvatsku jer oni su budućnost. Na kraju je svima zahvalio što su došli odati počast braniteljima i žrtvama Vukovara, jer na taj način odaju počast svima koji su živote dali za slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara danas su i radnici trgovačkog društva Komunalac upalili lampaše dužinom Ulice 151. samoborske brigade HV. Na taj su način i oni odali počast svim stradalima u Vukovaru, kao i pripadnicima 151. samoborske brigade HV, čiji naziv nosi ulica u kojoj je sjedište društva.

Danas su učenici i djelatnici OŠ Milana Langa u Bregani duž ulaza u školu položili upaljene lampaše u spomen na žrtvu grada heroja – Vukovara. Svjetlost svijeća podsjećat će sve prolaznike na tragediju koja se dogodila sa ciljem da se takve strahote više nikada i nigdje ne ponove…

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.