Dan pada Vukovara obilježen u Bregani i Lugu

18. studenoga 2019.
Komentari isključeni
608 Pregleda

Na poseban način jučer je obilježen dan pada Vukovara u Lugu Samoborskom. Obilježavanje je počelo molitvom kod znamenitih stepenica u Bregani gdje je župnik vlč. Josip Čulig predmolio molitvu u zajedništvu s braniteljima i članovima mjesnog odbora Bregana. Prisutni su bili i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, ravnatelj škole Igor Matijaščić te mladi, djeca i župljani Župe.

Nakon molitve održana je sveta misa u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Lugu. Misu je predvodio župnik Josip Čulig koji je istaknuo važnost zajedničke molitve te posebnog obilježavanja važnih dana kao što je današnji uz zahvalu Bogu za našu domovinu Hrvatsku, a osobito za hrvatske branitelje koji su poginuli i za nju dali svoj život.
Nakon mise održana je svečana akademija koju su pripremili mladi Župe. Oni su naglasili važnost žrtve za Vukovar dok je posebno poučno predavanje održao publicist Damir Borovčak o Maceljskim žrtvama te o važnosti lika i djela Sv. Josipa kao zaštitnika naše Domovine. Naglasio je važnost prvog ulaska srpske vojske u Vukovar davne 1848. godine kada su ubili grofa Eltza. Također je progovorio o važnosti vjere i molitve u obrani Hrvatske, kao i o rušenju vjerskih objekata u Vukovaru.

Okupljenima se obratio i Nikica Burić “Samoborac”, zapovjednik Sajmišta u obrani Vukovara koji je naglasio brojne mlade čiji je život okončan u Vukovaru te kako bi danas mladi trebali iskreno voljeti Hrvatsku i ostajati u njoj.
Na kraju obilježavanja dana pada Vukovara zapaljeni su lampaši i na ogradi ispred crkve.
foto: J. Čulig

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.