Voda nije za piće – DREŽNIK PODOKIĆKI, KLAKE, OTRUŠEVEC, MALI LIPOVEC I PETKOV BREG

16. studenoga 2019.
Komentari isključeni
588 Pregleda

Voda iz lokalnih vodovda na području Drežnika Podokićkog, Klaka, Otruševca, Malog Lipovca i Petkovog brega nije za piće – obavila je na svojim web stranicama Zagrebačka županija. Iz navedenih lokalnih vodovoda u svrhu monitoringa vode uzeti su uzorci vode za ljudsku potrošnju te je utvrđeno da voda nije ispravna za korištenje. Korištenje takve vode za piće, pripremu jela, za osobnu higijenu predstavlja rizik za ljudsko zdravlje. Preporuka je prokuhavanje vode namijenjene piću kroz najmanje 3 minute i čuvanje takve vode na hladnome, u čistim i dezinficiranim posudama.

Obavijest Zagrebačke županije prenosimo u cijelosti!

Sukladno odredbi članka 26. Zakona o vodi za ljudsku potrošnju („Narodne novine“ broj 56/13, 64/15, 104/17 i 115/18) obavještavaju se mještani naselja:

Drežnik Podokićki koji koriste lokalni vodovod Drežnik
Klake koji koriste lokalni vodovod Klake
Otruševec koji koriste lokalni vodovod Lešće – Otruševec
Mali Lipovec koji koriste lokalni vodovod Mali Lipovec
Petkov breg koji koriste lokalni vodovod Petkov breg
da voda iz istog nije ispravna za korištenje.

Dana 12.11.2019. uzet je uzorak vode za ljudsku potrošnju iz:

lokalnog vodovoda Drežnik u naselju Drežnik Podokićki (Drežnička cesta 53)
lokalnog vodovoda Klake u naselju Klake (Klake 105)
lokalnog vodovoda Lešće – Otruševec u naselju Otruševec (Otruševec 64)
lokalnog vodovoda Mali Lipovec u naselju Mali Lipovec (Mali Lipovec 47)
lokalnog vodovoda Petkov breg u naselju Petkov breg (Petkov breg 3)
u svrhu monitoringa vode za ljudsku potrošnju.

Temeljem Zakona o vodi za ljudsku potrošnju uzorak prema ispitivanim parametrima zbog bakteriološkog onečišćenja nije sukladan Pravilniku o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnosti javne vodoopskrbe („Narodne novine“ broj 125/17).

Korištenje takve vode za piće, pripremu jela, za osobnu higijenu predstavlja rizik za ljudsko zdravlje. Preporuka je prokuhavanje vode namijenjene piću kroz najmanje 3 minute i čuvanje takve vode na hladnome, u čistim i dezinficiranim posudama.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.