Sve je više djece s dijabetesom

16. studenoga 2019.
Komentari isključeni
570 Pregleda

Udruga Slatki Samoborci koja pruža podršku djeci i roditeljima djece s dijabetesom Samobora danas Danom otvorenih vrata svoje udruge obilježava Svjetski dan dijabetesa.

Svi zainteresirani građani dobrodošli su do 13 sati u prostor Slatkih Samoboraca na adresu Zagorska 41. Prilika je to da se educiraju o dijabetesu, ali i provjere razinu šećera u krvi.

Udruga Slatki Samoborci djeluju već 5 godina, a jedna od glavnih aktivnosti koju provode je educiranje građana o dijabetesu te pružanje potrebne podrške djeci s dijabetesom i njihovim roditeljima, a kako bi im se osigurao što kvalitetniji život, od zdravstvenih aspekata do integracije i socijalizacije u društvu.

“Dijabetes se sve češće javlja kod djece, a na samoborskom i svetonedeljskom području u vrtićima i školama ima 30-ero djece s dijabetesom. Dijabetes tip 1, kronična je bolest kod kojega gušterača prestaje proizvoditi inzulin i regulira se uzimanjem inzulina, a kod dijabetesa tip 2, gušterača još uvijek proizvodi inzulin te se liječi oralnom primjenom lijekova. Simptomi koji se javljaju kod djece s dijabetesom su učestalo mokrenje, pretjerana žeđ, umor, gubitak na težini i slično” – kaže
predsjednica Slatkih Samoboraca, Ksenija Kolman Goreta.

“Kad roditelji saznaju da im dijete ima dijabetes moraju se suočiti s brojnim izazovima i novih informacijama i uputama kako da se dijete nauči živjeti s dijabetesom i zato su vrata naše Udruge otvorena svima koji trebaju savjet ili podršku, a mogu nam se javiti i na kontakte navedene na našim web stranicama” – dodaje Ksenija Kolman Goreta.

Sa Slatkim Samoborcima danas su se družili i predsjednik samoborskog Gradskog vijeća Miran Šoić i gradska vijećnica Irena Kapor, predsjednik Gradske četvrti Južno naselje Davor Daničić te županijska pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb, Ksenija Čuljak.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.