Najnovije
Petero novozaraženih u Samoboru (15. kolovoza 2020. 11:30)
Zatvorena cesta Gabrovica – Koretići (15. kolovoza 2020. 10:44)
Isključenja struje 17. i 18. kolovoza (15. kolovoza 2020. 07:57)
Samobor osvojio Kup NSS (14. kolovoza 2020. 14:50)
Proslava Velike Gospe uz mjere opreza (14. kolovoza 2020. 14:31)
U Samoboru jedan oboljeli više (14. kolovoza 2020. 14:20)
Kožić i Zurovec o gradnji škole u Strmcu (14. kolovoza 2020. 14:16)
Starčevićeva pri kraju (14. kolovoza 2020. 14:13)
Novi asfalt u Podvrhu (14. kolovoza 2020. 14:10)

Uz Rudar – ober sih! obilježeno 60 godina uspješnog djelovanja rukometnog fenomena iz Ruda

15. studenoga 2019.
Komentari isključeni
1.230 Pregleda

Uz poznati rukometni sportski pozdrav “Rudar ober sih!” započela je i završila svečana sjednica Rukometnog kluba Rudar održana u prostorijama DVD Rude u petak, 15. studenog. Predsjednica kluba Snježana Hofer imala je zadovoljstvo okupljene još jednom podsjetiti na slavnih 6 desetljeća ovog, po mnogo čemu jedinstvenog, rukometnog fenomena u hrvatskim okvirima.

– Rukometni klub Rudar iz Ruda osnovan je 1959. godine te kontinuirano i s mnogo uspjeha djeluje sve do danas. U svojoj bogatoj povijesti klub je prošao razvojni put od malobrojne skupine entuzijasta i zaljubljenika u rukomet do moderno organiziranog kluba koji u svojih 7 selekcija okuplja preko stotinu registriranih igrača i čije se ekipe natječu u najvišim rangovima rukometnih natjecanja u Hrvatskoj. Ostvareni rezultati na sportskom polju i uloga kluba kao nositelja razvoja i kvalitete rukometa na području grada Samobora i njegove okolice posebice dobiva na značaju ako se zna da klub djeluje u mjestu sa samo 1100 stanovnika. RK Rudar nije samo sportski klub, on je za stanovnike Ruda tradicija, nešto sa čime se živi, nešto njihovo, domaće, a za prijatelje rukometa i sporta predstavlja primjer dobro organiziranog i vođenog kluba koji i sa skromnim financijskim sredstvima može ostvariti iznimne sportske rezultate – istaknula je predsjednica Hofer te potom prošla kroz povijest kluba od njegovih početaka 5. travnja 1959. godine kad je na inicijativu profesora Rudolfa Levaka održana osnivačka skupština.

Utemeljitelji i prvi igrači bili su: Janko Turinski, Drago Koščica, Ivan Papeš, Josip Skendrović, Franjo Štengl, Mirko Cvetković, Stjepan Cvetković, Zvonimir Papeš, Mijo Hofer, Josip Fresl, Krešo Domin, Janko Fresl, Alojz Čančar, Marijan Fresl, Stjepan Prosoli, Janko Načkar, Marijan Fabeković, Alojz Cvetković, Branko Mađarić, Alojz Fresl, Antun Šujster i Ivan Kozjan.
Kroz desetljeća, kao i u svakom kolektivu, bilo je uspona i padova, a svi su pobrojani u monografiji koja je bila izdana u povodu 50 godina djelovanja kluba te za ovu prigodu dopunjena aktualnostima iz posljednjih 10 godina. Među njima, kao jedan od klučnih trenutaka u modernom razvoju kluba bila je izgradnja nove dvorane što je naglasila i predsjednica Hofer iskazavši još jednom zahvalnost svima koji su bili uključeni u realizaciju ovog dugogodišnjeg sna svih zaljubljenika u rukomet, ali i svih Rudara.

Uz moderno doba, uz brojne uspjehe nižih uzrasnih kategorija, niz je rukometnih reprezentativaca (Matej Ašanin, Luka Bumbak, Zvonimir Đikić, Tomislav Štajnkler, Lovro Gaća) među kojima i osvajača olimpijskih medalja (Vladimir Šujster) koji dolaze iz RK Rudara, a posebno je vrijedan plasman seniorske momčadi u Premijer ligu u sezonama 2015./16. i 2017./18.. Također, za svoj rad Rukometni klub Rudar nagrađen je od Hrvatskog olimpijskog odbora Priznanjem Matija Ljubek za životno djelo u području sporta.

Ono što karakterizira rudarski pristup rukometu kroz protekla desetljeća, a što je u svom govoru posebno naglasio i predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac, oslanjanje je na vlastite snage, igrače iz vlastitog rukometnog bazena, uz ponajbolju rukometnu atmosferu u Hrvatskoj. Zato je čestitao RK Rudaru na takvom pristupu te im poželio sportske uspjehe i u budućnosti uz priznanje Hrvatskog rukometnog saveza.
Podršku klubu iskazali su ovom prilikom i zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Željko Stanec, pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat, zamjenik predsjednika Zajednice sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije Boris Makarun, glavni tajnik Zagrebačkog rukometnog saveza Kazimir Ilijaš, glavni tajnik Rukometnog saveza Zagrebačke županije Zvonko Barilić, predsjednik Samoborskog sportskog saveza Miro Kelečić, ravnatelj ustanove Sportski objekti Samobor Vladimir Čerkez, predsjednik Mjesnog odora Rude Željko Koščica, ravnateljica Osnovne škole Rude Kristina Halužan i tajnik KUD-a Oštrc Josip Lebegner.

Nakon iskazane potpore gradskih, sportskih i rukometnih čelnika, predsjednica Snježana Hofer na kraju je samo mogla još najaviti kako će se tradicija rukometnog života na rudarski način nastaviti i u desetljećima pred nama.
Svečana sjednica iskorištena je i kako bi se podupirateljima i prijateljima kluba dodjelila priznanja i zahvalnice te kako bi se predstavilo i dopunjeno izdanje monografije o RK Rudaru.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.