Uz Sinišu Škaricu kroz zlatno doba vinila

13. studenoga 2019.
Komentari isključeni
600 Pregleda

Siniša Škarica predstavio je u Gradskoj knjižnici Samobor u utorak, 12. studenog drugi dio svoje trilogije o hrvatskoj glazbenoj industriji. “Tvornica glazbe – Priče iz Dubrave, knjiga druga” obuhvaća razdoblje od 1970. do 1989. godine tijekom kojeg je Škarica iz pozicije glazbenika prešao u uredničke vode u tadašnjem diskografskom divu Jugotonu, kasnije Croatia Records.
Riječ je o godinama koje je obilježio skok u nakladama, u kojem je Jugoton obarao rekorde po prodaji ploča i koje je obilježila raznovrsnost glazbene ponude, od takozvane građanske ili urbane, preko glazbe za najšire narodne mase do novih glazbenih tendencija poput novog vala, funka i rocka u raznim oblicima.

U prvom dijelu trilogije Škarica je obradio početke hrvatske diskografije, osnivanje Jugotona i stvaranja navike kupovanja ploča, izgradnje glazbene scene i legende koje su čak i probijale granice tadašnje Jugoslavije kao što su Matt Collins i Ivo Robić uz brojne druge tadašnje velikane, a danas pomalo zaboravljene glazbenike. Kako je sam priznao, stvaranje prve knjige bilo je izazovnije jer se morao osloniti na rijetke svjedoke tog vremena i skromnu dokumentaciju, dok je druga knjiga, unatoč svojih gotovo 600 stranica bila jednostavnija za stvaranje jer se radi o razdoblju u kojem je osobno bio involviran u glazbena kretanja. No, treba reći da je u svom pregledu 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća obuuhvatio i glazbenike koji nisu bili vezani uz Jugoton tako da se čitanjem drugog dijela trilogije može dobiti odličan uvid u stanje stvari na tadašnjoj sceni.

Škarica je naglasio da ove knjige nisu enciklopedije niti glazbeni leksikoni, već da je to njegov doprinos opisu glazbenog konteksta tog vremena, ključnih aktera na sceni i karakterističnih te manje karakterističnih glazbenih pojava u zlatnom dobu vinila.
Knjiga “Tvornica glazbe – Priče iz Dubrave, knjiga druga” u knjižnici se mogla kupiti po promotivnoj cijeni, a predstavljanje je bilo upotpunjeno i glazbenim primjerima koji su ocrtavali pojedine faze domaće glazbene scene. Na kraju, Siniša Škarica najavio je i kako se uskoro može očekivati završni dio glazbene trilogije, onaj koji će opisivati događaje od početka 90-ih do današnjih dana.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.