Martinje i vinski biškupi

11. studenoga 2019.
Komentari isključeni
425 Pregleda

Danas je Martinje, živopisni običaj mnogih vinorodnih krajeva o kojemu je ponešto zabilježio i samoborski kroničar Milan Lang u svojoj knjizi “Samobor – narodni život i običaji”. Na Martinje mošt postaje vino, a krsti se, uz obilan objed, večer prije svetkovine. Pije se mošt, što i koliko tko hoće. Na Martinje, rano izjutra, znalo se govoriti kako su noću došli tati i pokrali sav mošt, pa se zato već pilo vino na Martinje, a jeli guska z mlincima i hajdeni kolač. Martinje označava i kraj vanjskih radova u vinogradu svjedočeći bogatoj vinogradarskoj i vinarskoj tradiciji kraja.

Šesto po redu Samoborsko martinje u organizaciji Udruge Samoborska vinska cesta ove godine je ponudilo dvodnevni vikend program na Trgu kralja Tomislava.

Nakon subotnje fešte, jučer je martinje ponovno bilo obilježeno dosad u Samoboru neviđenim ceremonijalom krštenja mošta u čemu je sudjelovalo 20-ak vinskih biskupa iz cijele Zagrebačke županije, predvođenih samoborsko-okićkim, Damirom Šoićem.

Oba dana uživalo se u kušanju vina, ponajprije portugizca i pečenih kestena te domaćim proizvodima i rukotvorinama.

Suorganizatori Samoborskog martinja bili su Ogranak Matice hrvatske Samobor, Turistička zajednica Grada Samobora i Udruga Etno Fletno.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.