Najnovije
Od dječjeg fašnika preko SURLE do Bunkera (24. veljače 2020. 14:29)
Finale 194. Samoborskog fašnika! (24. veljače 2020. 14:13)
Nove medalje za mlade šahiste (24. veljače 2020. 11:45)
Iz Labina sa 6 medalja (24. veljače 2020. 11:22)
Dvostruko slavlje za Nevu Gojković (24. veljače 2020. 10:21)
Sedam odličja za Sakure (24. veljače 2020. 09:51)
13 sretnih medalja iz Labina (24. veljače 2020. 09:46)
Bronca za Niku Jelen (23. veljače 2020. 22:18)

Došel je, došel…

9. studenoga 2019.
Komentari isključeni
727 Pregleda

Šesto po redu Samoborsko martinje u organizaciji Udruge Samoborska vinska cesta ove godine je ponudilo dvodnevni program na Trgu kralja Tomislava.

Danas je tamo najprije bila otvorena izložba tradicijskog vinogradarsko-vinskog pribora, potom su pjesnici samoborskog ogranka Matice hrvatske recitirali vinske stihove, a za središnji programski dio – ceremonijal krštenja mošta s vinskim pjesmama, pobrinuli su se članice i članovi Kulturno-umjetničko društvo Oštrc. Za kraj je zasvirao i zapjevao glazbeni sastav Day off.

No, krenimo redom. Za početak su Franjo Sina Gluščić, ujedno i voditelj martinjskog protokola, sa svojom vinskom pajdašicom, Đurđicom Pleše Vujicom, otpjevao himnu Samoborske vinske ceste, na stihove Jože Prudeusa. Potom je domaćin, predsjednik Udruge Samoborska vinska cesta, Dragutin Koletić, pozdravio okupljene i najavio ovogodišnji dvodnevni program na Samoborskom martinju.

Martinje je živopisni običaj mnogih vinorodnih krajeva o kojemu je ponešto zabilježio i samoborski kroničar Milan Lang u svojoj knjizi “Samobor – narodni život i običaji”. Na Martinje mošt postaje vino, a krsti se, uz obilan objed, večer prije svetkovine. Pije se mošt, što i koliko tko hoće. Na Martinje, rano izjutra, znalo se govoriti kako su noću došli tati i pokrali sav mošt, pa se zato već pilo vino na Martinje, a jeli guska z mlincima i hajdeni kolač. Martinje označava i kraj vanjskih radova u vinogradu svjedočeći bogatoj vinogradarskoj i vinarskoj tradiciji kraja.

U nastavku programa ovogodišnjeg Samoborskog martinja vinske stihove kazivali su Lada Lokmer, Koviljka Vlahović Telišman i Nada Bošković, a potom je KUD Oštrc, prema već dobro poznatim vinskim štatutima preuzeo vođenje ceremonijala krštenja mošta. Uz pjesmu i ples njegovih svirača i pjevača, na Trg je prispio njihov vinski biškup sa svojim vinskim miništrantom, poškropil vinske vjernike i uz vinske kumove otpočel z vinskim litanijama u obračenju mošta vu vino.

“Slava ocu koji je trsje posadil, sinu koji je pošprical, i slava nama koji ga bumo popili, uime oca lovca, sina gutavca i štucavca i duha kopitanca koji po grabah nagajna pijanca” – bile su završne biškupove riječi nakon kojih se prešlo na djela, odnosno ispijanje kupica trsovih plodova.

Nedjeljni program proslave Samoborskog martinja sutra, 10. studenog, ponovno će biti obilježen ceremonijalom krštenja mošta u čemu će, od 15 sati, sudjelovati 20-ak vinskih biskupa iz cijele Zagrebačke županije, predvođenih samoborsko-okićkim, Damirom Šoićem.

Kao i danas, i sutra će se uživati u kušanju vina, ponajprije portugizca i pečenih kestena te domaćim proizvodima i rukotvorinama.

Suorganizatori Samoborskog martinja ove su godine Ogranak Matice hrvatske Samobor, Turistička zajednica Grada Samobora i Udruga Etno Fletno.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.