Zbog proslave Martinja više policije na prometnicama!

8. studenoga 2019.
Komentari isključeni
520 Pregleda

Zbog proslave Martinja policija će već od danas pa sve do utorka pojačano nadzirati voze li vozači pod utjecajem alkohola. Na samoborskom području policija će koristiti sve raspoložive uređaje za alkotestiranje kao i uređaje za mjerenje brzine. Vožnja pod utjecajem alkohola jedan je od najčešćih uzroka nesreća s najtežim posljedicama. Zato, ako pijete nemojte voziti, kako zbog vlastite sigurnosti tako i sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Prema podacima Policijske uprave zagrebačke u prvih deset mjeseci 2019. u odnosu na isto razdoblje prošle godine na području Policijske uprave zagrebačke u prometnim nesrećama poginulo je 30 osoba, odnosno 20 osoba ili 40 posto manje. Najčešći uzrok nesreća s najtežim posljedicama je brzina, koja je vrlo često vezana uz vožnju s nedopuštenom koncentracijom alkohola.

Kako bi održali povoljno stanje sigurnosti cestovnog prometa, s obzirom  na činjenicu da će se slaviti „Martinje“ kada postoji rizik da će određeni dio vozača koji su konzumirali alkohol upravljati vozilom, policijski službenici Policijske uprave zagrebačke će od 8. do 12. studenog 2019. godine, od 22 do 6 sati pojačano postupati u prometu u cilju sprječavanja i sankcioniranja činjenja najtežih prometnih prekršaja.

Alkotestirat će se svi zaustavljeni vozači, nadzirat će se brzina kretanja vozila, korištenje sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima i korištenje dječje sjedalice te nepropisna uporaba mobitela u vožnji te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

Ujedno, tih će datuma i tijekom dana policijski službenici kroz redovnu službu pojačano nadzirati i sankcionirati prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola i droga te prekoračenja brzine.

Preporuke za vozače koji konzumiraju alkohol:
 

– ne sjedajte za upravljač vozila,
– osigurajte si prijevoz,
– razmislite, cijena jedne runde pića iznosi koliko i taksi prijevoz do kuće,
– ne dozvolite da postanete crna statistička brojka,
– ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije
opravdan
–  imajte u vidu da vozač pod utjecajem alkohola ne dovodi u opasnost samo sebe već i sve
ostale sudionike u prometu
–   budite odgovorni prema sebi i drugima

Kada su u pitanju najteži prometni prekršaji, a osobito prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola, policija uz mjere propisane Zakonom o sigurnosti prometa na cestama prema vozaču pod utjecajem alkohola, sukladno Prekršajnom zakonu, primjenjuje i posebne mjere, odnosno:

–           donosi naredbu o smještaju vozača pod utjecajem alkohola u posebnu prostoriju – najduže na
12 sati ili
–           uhićuje i uz optužni prijedlog počinitelja prekršaja privodi sucu za prekršaje.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.