Lenardovo proščenje u Kotarima

7. studenoga 2019.
Komentari isključeni
1.202 Pregleda

Sveti Leonard opat, zaštitnik je jedne od najmanijh župa u Zagrebačkoj nadbiskupiji, u Kotarima pored Samobora. Spomendan ovog sveca slavi se 6. studenog, pa je tako i ove godine svečano proslavljena uspomena na njega, kojemu je u Hrvatskoj, uz našu, posvećena i crkva u Goričanu u Međimurju i u Cerniku pored Nove Gradiške.

Ove godine, uz proslavu župnoga patrona, u nedjelju, 3. studenog, svečano je upriličeno postavljanje ploče s hrvatskim prijevodom latinskog natpisa koji se nalazi na crkvi iznad stijene na kojoj se 1528. godine Petru II Erdödyu ukazao sveti Leonard. Otkrivanje ploče organizirao je Prirodoslovni odjel Ogranka Matice hrvatske Samobor pod vodstvom Želimira Štahana, a tekst s ploče prevela je Ivanka Brekalo. Ploču je simbolično otkrio predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Samoboru, Gordan Črpić. Događaj su pjesmom i plesom upotpunili članovi KUD-a Vrhovje župe Dubranec iz Donjeg Dragonošca. Svečanom ozračju doprinjeli su i članovi Bratovštine svetog Leonarda iz Kotara, Bratovštine Marije Kraljice Hrvata iz Palačnika, Bratovštine svetog Bernarda iz Luga, članovi počasnih gardi Grada Samobora i Svete Nedelje, Kuburaškog društva Gromovnik iz Bestovja te Lovačkog društva Šljuka iz Svetog Martina pod Okićem. Uslijedila je sveta Misa koju je predvodio domaći župnik, velečasni Darko Banfić.

Jučer, na sam spomendan svetog Leonarda, svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio je župnik župe svete Anastazije iz Samoboru, velečasni Ivica Cik u zajedništvu sa svećenicima iz denakata te s fra Petrom Grubišićem, TOR, iz Ogulina. U propovijedi je Ivica Cik podsjetio na pustinjački život sveca, koji je u osami, tišini i jednostavnosti molio i radio. Nije sebe uzdizao te je odbio kraljevo imenovanje biskupom, ali je povlastice za pomoć zarobljenicima i svima u nevolji zadržao i tako učinio mnoga dobra djela. Istaknuo je važnost činjenice da i sami možemo u životu iskusiti pustinju te da u tome moramo prepoznati znakove Duha Svetoga koji nas pozica na bolji kršćanski život.

Svetoj misi su s djecom nazočile učiteljice Osnovne škole Rude i Područne škole Manja Vas, Jasmina Romić, Snježana Hofer i vjeroučiteljica Branka Oslaković te brojni članovi već navedenih bratovština. Misno slavlje pjesmom je pratio župni zbor predvođen orguljašem Zdenkom Rubinićem. Svi prisutni su na kraju bogoslužja čašćenjem izloženih moći svetog Leonarda i ophodom oko oltara iskazali počast i zahvalu svom nebeskom zaštitniku.

Violeta Gjurkin

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.