Aktualac obilježila pitanja o prijevozu i uređenju prometnica

7. studenoga 2019.
Komentari isključeni
941 Pregleda

Sjednica samoborskog Gradskog vijeća, danas održana, uobičajeno je počela aktualnim satom, a otvorio ga je vijećnik HDZ-a Vladimir Skendrović ( HDZ) upitavši u ime građana iz naselja Perivoj hoće li se tamo graditireciklažno dvorište kako je navedeno u Planu gospodarenja otpadom grada Samobora.

Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec je odgovorio kako je istina da je izgradnja reciklažnog dvorišta u Perivoju navedena u Planu gospodarenja otpadom grada Samobora, ali to ne znači da će se i izgraditi na toj lokaciji. Naime, Grad Samobor sukladno zakonima koji se odnose na gospodarenje otpadom na svom području, s obzirom na broj stanovnika, treba imati dva reciklažna dvorišta, a za sada ima jedno, pa je izgradnja drugoga samo navedena u planu, ali ne može se graditi ako nije u planskoj dokumentaciji, što i nije” – pojasnio je Stanec rekavši kako je 2013. godine o Zakonu održivom gospodarenju otpadom navedeno kako se na svakih 300 koraka trebaju graditi zeleni otoci, pa je to istim tim zakonom kasnije ukinuto.

“Sada je izmjenom tog Zakona navedeno da gradovi trebaju imati mobilna reciklažna dvorišta, a Samobor ima dva, pa u neku ruku ona zamjenjuju standardna reciklažna dvorišta” – rekao je Stanec te naglasio da će buduće reciklažno dvorište biti na području Reciklažnog centra Trebež koji će objediniti kompletan sustav gospodarenja otpadom, od sortirnice, kompostane pa do reciklažnog dvorišta. Trebali smo u Planu gospodarenja otpadom navesti plan izgradnje reciklažnog dvorišta pa je navedena lokacija u Perivoju, ali ne znači da će se izgraditi. Potreba izgradnje reciklažnih dvorišta, a što Zakon predviđa u budućnosti će se izgubiti s obzirom da su građani obvezni već na kućnom pragu odvojeno prikupljati otpad” – zaključio je Željko Stanec.

Vijećnik Skendrović pitao je i zašto nije realizirana obnova Posavske ulice u Domaslovcu s obzirom da je još 2017. godine bila unesena u plan izgradnje i obećano je građanima da će to biti napravljeno, a do sada se ništa nije poduzelo.

Vijećnika Skendrovića je zanimalo i je li zapošljavanje Višeg stručnog referenta u Gradu, a koji je radio u Komunalcu, bez javnog natječaja praksa ili izdvojen slučaj.

“Posavska ulica u Domaslovcu bila je u planu uređenja, ali kako nije bilo dovoljno sredstava za realizaciju, uređenje je prolongirano za 2021. godinu” – rekao je pročelnik Zvonko Župančić te pojasnio kako na području naselja Domaslovec treba urediti više ulica i riješiti problem oborinske odvodnje. ” Kompleksno se treba pristupiti rješavanju tog problema i uređenje je planirano u financijskom planu za razdoblje 2021. 2022. godine.” – rekao je pročelnik Župančić.

“Viši stručni suradnik u Upravnom odjelu za razvoj zaposlen je na određeno vrijeme do povratka odsutne službenice s porodiljnog dopusta bez javnog natječaja, jer to omogućava Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj samoupravi ali uz objavu oglasa na Zavodu za zapošljavanje, što je i učinjeno pa je time zakonska procedura ispoštivana ” – rekla je pročelnica Valentina Horvat.

Nezavisna vijećnica Irena Franceković zatražila je pismeni odgovor tj. izvještaj o financijskoj i stvarnoj odgovornosti za to što Grad financira javni gradski prijevoz s 14 milijuna kuna, a problemi su sve veći. Naglasila je kako se ništa nije promijenilo ni nakon što je gradonačelnik održao dvije tribine na temu javnog prijevoza te je otvorena grupa na Facebooku. Pitala je tko je odgovoran za vozni red koji nije usklađen s nastavom, tko je odgovoran za sigurnost voznog parka te tko će snositi političku odgovornost za ovako loš javni gradski prijevoz.

Gradončelnik Krešo Beljak rekao je vijećnici Franceković da neće dobiti pismeni odgovor na postavljena pitanja, jer sve podatke može naći u materijalima s prijašnjih sjednica Gradskog vijeća. ” Gradske službe neće trošiti svoje vrijeme kopirajući materijale koje gospođa Franceković ima ili bi trebala imati doma. Sve se da iščitati iz dokumenata koji su prošli na Gradskom vijeću, a ako imate bilo kakva saznanja o bilo kavim odgovornostima drugih vrsta znate kome se trebate obratiti” – rekao je Krešo Beljka te poručio Ireni Franceković da decidirana pitanja podnese u pisanom obliku pa će od resornih gradskih službi dobiti i decidirane odgovore.

Irena Franceković pitala je u ime mještana Mjesnog odbora Podgrađe u kojem će roku biti postavljena javna rasvjeta na dijelu ceste koja vodi od Svetog Martina prema Podgrađu , jer tom neosvjetljenom cestom djeca idu od škole do kuće.

Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec odgovorio je kako je nedavno s predsjednikom Mjesnog odbora Podgrađe dogovoren terminološki plan izgradnje javne rasvjete i društvenog doma u Podgrađu.

Predložila je Irena Franceković da se u poračunu za iduću godinu uvrsti plan uređenja autobusnih stajališta uz postavljanje nadstrešnicama na cijelom području grada Samobora.

Vijećnica Matilda Labaš Purić(Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti) predložila je da se Grad kod nadležnih službi založi da se na raskrižju kod Purića postavi privremeni semafor, a zbog pojačanog prometa na izlazu Bobovica, zbog radova u Svetoj Nedelji.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.