Mediji imaju velik utjecaj na karakterne osobine djece

6. studenoga 2019.
Komentari isključeni
478 Pregleda

O tome kako mediji utječu na karakterne osobine djece i njihov uspjeh govorila je u sklopu ovotjednog Građanskog utorka – besplatnog predavanja za građanstvo, u POP UP kinu na Autobusnom kolodvoru, govorila je profesorica dr.sc. Vesna Bilić s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

Naglasila je kako je utjecaj medija na djecu izrazito velik te da su nekada djeca počela medije koristiti s 4 godine, a sada to rade već s 4 mjeseca kada im se puštaju videozapisi uz koje ih mame umiruju, uz koje djeca jedu, uspavljuju se i ostalo. “Djeca su nekada koristila internet s 10 godina , danas ga koriste sa sedam godina, a vrijeme koje djeca provode uz nove medije je od 4 do 11 sati što je jako puno” – istaknula je dr. sc. Bilić. Istaknula je kako je nemoguće da tako silna zaokupljenost medijima uz pregršt informacija ne utječe na različite apekte života, od fizičkog zdravlja, pa do karaktera.

“Zanemaruje se karakter djece, jer često se govori o ishodima učenja i obrazovanja, a nitko ne govori kakvi će biti ishodi odgoja i u kakve će ljude djeca izrasti. Na karakterne osobine djece mediji imaju velik utjecaj, jer djeca su sklona brzo pretraživati informacije, ne udubljuju se u temu, letimično čitaju tekst, sve žele na brzinu, teže da što brže bez ikakvog truda dođu do cilja i ta silna potreba za brzinom se se reflektira na to da očekuju da im se odmah odgovori na njihove potrebe, nemaju strpljenja, nedostaje im ustrajnosti, iznova teže nečem novom i zato im je često na nastavi dosadno , jer traže stalne stimulacije, a na nastavi se traži smireno sjedenje, rad, koncentracija i usredotočenost. Te im osobine zahvaljujući pretjeranoj konzumaciji medijskih sadržaja nedostaju, a što je osnova za uspjeh ne samo u školi već i u životu. Mediji ne prenose više samo informacije već utječu na formiranje generacija” – kaže dr. sc. Vesna Bilić.

Teme o kojima je dr. sc. Vesna Bilić govorila bile su o arogancija i skromnost, istine i laži, ustrajnost te usredotočenost i raspršenost pažnje. Predavanje je dio projekta “Zajedno za zdravije sutra” koji financira Zagrebačka županija, a više poslušajte u našoj emisiji “Kap znanja”, u četvrtak, 8. studenog, od 16 sati.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.