Počinje cijepljenje protiv gripe

5. studenoga 2019.
Komentari isključeni
354 Pregleda

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo obavještavaju kako sutra, u srijedu, 6. studenog, počinje cijepljenje protiv gripe. Ove je godine naručeno 360 tisuća doza cjepiva, što je gotovo 10 posto više nego lani. Umjesto trovalentnog, nabavljeno je četverovalentno cjepivo pa se povećavaju šanse da bude podudarno s cirkulirajućim virusima u ovoj sezoni te da učinkovitost cjepiva bude veća.

Cjepivo je u prvom redu namijenjeno, a time i besplatno, za sljedeće kategorije stanovništva: osobe životne dobi od 65 godina i starije, štićenike domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), pacijente s kroničnim oboljenjima, odrasle i djecu s kroničnim bolestima metabolizma, osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu, radnike domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, zdravstvene radnike i trudnice.

Cijepljenje osoba koje pripadaju tim kategorijama provodi se u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i u zavodima za javno zdravstvo. Svi ostali, koji žele smanjiti rizik od gripe, mogu se cijepiti bilo kada u dogovoru s izabranim liječnikom. Svaki liječnik primarne zdravstvene zaštite može naručiti putem ljekarne ili veledrogerije cjepivo za osobe koje ima u skrbi i cijepiti ih uz naplatu u bilo koje vrijeme.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.